ADRIANO DESIGN - БРАТЯТА, КОИТО ПРЕОТКРИХА КОЛЕЛОТО

  • 17.03.2021
  • Световен дизайн

Винаги приемай предизвикателството: всяко нещо може да бъде преоткрито по различен и по-добър начин.“ 

Това мислят и правят Давиде и Габриеле Адриано – братята архитекти от Торино, известни по цял свят като студио Adriano design. Работят заедно още като студенти в Политехниката на Торино, а след като завършват, основават студиото си през 1997.

На въпроса защо са заменили архитектурата с дизайна, отговарят полушеговито, че е било въпрос на възможности. Участвали в различни конкурси, също и за архитектура, но били много успешни в конкурсите за дизайн – национални и международни, и си създали име в тези среди, което довело и до първите поръчки.

Ние сме последното поколение италиански дизайнери, което идва от архитектурата, с пет години образование по специалността. Първото поколение големи италиански дизайнери, известни като Maestri, са най-често архитекти, които имат за цел да превърнат занаятчийското производство в индустрия във време, когато Италия излиза от войната и се впуска с пълна скорост по пътя на индустриализацията... Ние станахме дизайнери в началото на 90-те, когато се усещаше умората от бързия растеж... Тогава, когато казвахме, че сме дизайнери, повечето хора не знаеха за какво става дума и се налагаше да обясняваме какво работим. Днес всички знаят думата „дизайн“, но всъщност малко хора имат идея какво точно прави дизайнерът, като това се случва и вътре в бранша. Тази предпоставка е абсолютно необходима, за да се обясни огромната културна мутация на нашата работа от началото на кариерата ни до днес, въпреки че говорим за период, който не надхвърля 20 години.

През това време Adriano design регистрират над 50 патента, получават безброй авторитетни награди по цял свят, между които и най-престижната - Compasso d’Oro, излагат работите си в най-големите музеи за дизайн. Работят с клиенти от всички континенти – от световни брандове до малки семейни компании, създават няколко стартъпа, които днес стоят стабилно на пазара.

Проектират свършено различни продукти – от селскостопанския трактор Multifarmer до „повторното изобретение“ на колелото с Rotola, което се върти около празно пространство, минавайки през революционния кухненски котлон Ordine.

Вече над 20 години братята Адриано следват своите убеждения: „Винаги сме били верни на метода си - търсенето на иновация като единствената характеристика, която е в състояние да разграничи истинския чист дизайн от фалшификацията. Винаги сме основавали работата си на иновации и вярваме, че нашият продукт ще бъде купен заради своите качества и уникални характеристики, които го разграничават ясно от другите на пазара.“

..........................................................................................................................................................................................

Автор: Цветана Шипкова - списание MD

Абонамент за списание MD можете да поръчате ТУК.

..........................................................................................................................................................................................

     

ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари