AHMAD ALKATTAN ОТ ОАЕ Е ПОБЕДИТЕЛ В СВЕТОВНИЯ ФИНАЛ НА ROCA MASTER DESIGN CHALLENGE

  • 04.02.2020
  • Всички

Победителите в 13те издания на Roca One Day Design Challenge, проведени в 12 държави през 2019 год. се събраха заедно през тази седмица в Барселона, за да участват в първия по рода си Roca Master Design Challenge, с подкрепата на BCD (Barcelona Design Center) и в сътрудничество с фондация We Are Water.

Начело на церемонията по награждаването беше Xavier Marcet, Съветник по туризма и творческите индустрии и Xavier Torras, Директор Бранд комуникации на Roca и директор на фондация We Are Water. Събитието се състоя в сряда, 22 януари, в Кметството на град Барселона. 

Xavier Torras подчерта “Като директор на фондация We Are Water, разглеждам идеите на участниците в конкурса през призмата на целите за устойчиво развитие и наистина сме горди да кажем, че всички подадени проекти са съобразени с тях, като по този начин бъдещите дизайнери демонстрират запознатост с глобалните проблеми. В същия дух, Xavier Marcet подчерта, че “Барселона е с обострено възприятие за всяка инициатива, която стимулира социално-отговорно творчество и точно това прави конкурса на Roca.”

Заданието, по което трябваше да работят участниците, ги предизвика да предложат нов тип умивалник, с допълнителна функционалност, която дава добавена стойност на продукта.

Ahmad Alkattan от Heriott-Watt University в Дубай, ОАЕ, спечели наградата сред 22 участници от 12-те страни, в които се проведе състезанието през 2019. Проектът му предлага мобилна мивка, която улеснява хигиената, без да се налага движение. Продуктът е с колела и два резервоара за чиста и отходна вода и може да се управлява с мобилен телефон. Isabel Pintado, Регионален директор на Wilson Associates подчерта, че проектът “променя статичната концепция за продукти за баня, като включва подвижен елемент, който може да се използва дори извън пространството на банята”. 


Освен глобалната награда, по време на церемонията бяха връчени и други отличия за най-добрите проекти, осъществени по време на различните дейности и семинари, посетени от състезатели през тези три дни в Барселона:

       Награда за най-добрата скица; Награда за най-добра презентация; Награда за най-добрата концепция: 

  • Ahmad Alkattan, ОАЕ 

       Награда за най-добър рендер: 

  •  Десислава Петрова и Лилия Петрова, България

       Награда за най-подходящи материали, които са използвани:

  •  Wioleta Pertyinia, Полша
  •   Aleksei Lukianov, Русия
  •  Rita Yang, Австралия
  •  Funi Di, Китай

     Награда за най-добра архитектурна фотография:

  • Miguel Ángel Fernández, Испания

     Награда за най-добър проект, съобразен с „Интернет на нещата“

  •  Fellicia Amanda, Индонезия
  • Aresha Suraya, Малайзия
  •  Alicia Simón, Испания
  •  Miguel Ángel Fernández, Испания

Менторите на някои от участниците от Полша, Аржентина, Австралия, Малайзия, Индонезия, Обединени арабски емирства, България и Китай също присъстваха на церемонията, в подкрепа на младите таланти на техните страни.  
Проектите бяха оценени от международно жури в състав: João Bessa дизайнер и основател на BESSA; Josep Congost, Директор Дизайн и иновации в Roca; Kenneth Koh, основател на Quarters Architects; Isabel Pintado, Регионален директор на Wilson Associates; Vladimir Pirozhkov, президент на Център за дизайн и иновации ‘Astra Rossa’; Isabel Roig, Генерален директор на BCD (Barcelona Design Center); и Xavier Torras, Директор Бранд комуникации на Roca. Уоркшоповете по време на събитието бяха водени от доказани експерти като: Nicanor Garcia, архитект и фотограф, специализирал в архитектурата и пътуването; Robert D.Thompson, инженер и индустриален дизайнер, научен директор на MaterFad; Guillem Camprodon, Директор изследвания в Fab Lab Barcelona. 

Roca, водеща марка в производството, дизайна и дистрибуцията на продукти за пространството в банята, организира тези инициативи, за да осигури развитие на младите таланти. Roca One Day Design Challenge се проведе за първи път през 2012 г. и оттогава стартира международната му експанзия. Конкурсът предизвиква млади студенти и професионалисти по архитектура и дизайн да създадат оригинални и иновативни продукти за пространството на банята само за един ден. Конкурсът вече имаше и своите първи две издания в България.

.............................................................................................................................................................................................

За Roca
Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. За повече от 100 години дейност, компанията има 24 245 служители, 82 производствени предприятия и оперира в над 170 държави на пет континента.
www.roca.bg   

За Roca One Day Design Challenge
Roca One Day Design Challenge е конкурс за дизайн, организиран от Roca ежегодно в различни градове по света. Студентите по дизайн и архитектура под 30-годишна възраст са предизвикани да създадат оригинални и иновативни продукти, свързани с пространството в банята, само за един ден. С цел да подкрепят и развият младите таланти, членовете на журито са известни професионалисти от всяка страна, които ценят оригиналността, креативността и осъществимостта на идеите, представени в деветчасов срок.Първото издание на конкурса се проведе в Испания през 2012 г. и оттогава не спира разширяването му. Тази година състезанието присъства в 14 града в различни страни: Катовице (Полша), София (България), Лисабон (Португалия), Москва (Русия), Лондон (Великобритания), Сао Пауло (Бразилия), Шанхай и Пекин ( Китай), Мускат (Оман), Барселона и Мадрид (Испания), Дубай (Обединени арабски емирства), Сингапур и Хонконг.
http://www.onedaydesignchallenge.net

За фондация We Are Water 
Фондация We Are Water има две основни цели. Първата е да повишава осведомеността и да насърчава дебат сред обществеността и организациите за необходимостта от създаване на нова култура на водата, за да се постигне справедливо развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси. Втората цел е да се извърши цял набор от действия, които да се противопоставят на негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Областите на дейността на фондацията включват участие в проекти за инфраструктура, образование, здравеопазване и научни изследвания, съсредоточени в най-нуждаещите се райони в света.
www.wearewater.org 

.............................................................................................................................................................................................

ЗА КОНТАКТИ:

Мария Ивчева

тел. 02 930 59 14

e-mail: [email protected]


..........................................................................................................................................................................................

     

ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

 

Добави Коментар
Няма добавени коментари