DESIGN>PEOPLE – ЗА ОТЛИЧНИЦИ

  • 08.04.2019
  • Всички

И тази година беше като друг път; и тази година беше уникално!

В края на първата априлска седмица „Дибла“ отново събра 100 (добре де, малко повече) от най-успешните и изявени родни дизайнери с представители на 13 от водещите фирми в бранша. Имаше и четиринайсети желаещ, но поради натовареност не успя да се включи непосредствено в събитието (за това ще ви разкажем малко по-долу). И сред компаниите, и сред дизайнерите имаше много нови лица – повод за приятни изненади и създаване на още контакти.

Мястото беше гр. Пловдив – освен че провеждаме събитието там по традиция, все пак т.г. градът е и европейска столица на културата. Поводът пък не е тайна за никого - ежегодният Национален форум за представяне на материали, технологии и нововъведения в областта на интериорния дизайн Design > People.

Още преди официалното откриване, от „Дибла“ се срещнахме на място с „хората от фирмите“, за да си преговорим някои добри практики, успешни принципи и препоръчителни подходи в работата с дизайнери. Някои кимаха доволни, припознавайки сред препоръките ни моделите, донесли им успешно сътрудничество с гилдията. Срещата мина весело, но по-стегнато и делово от друг път, навярно защото беше проведена в зала, а не в уиски-бара на хотела, знае ли човек?

А официалното откриване си беше вече традиционно: на тържествена вечеря, с представянето на Годишния каталог на „Дибла“ – „Най-доброто от интериорния дизайн за 2018“. Той беше само част от подаръците, които дизайнерите получиха – каталози, списания, мостри, материали и пособия, осигурени им от фирмите. Повечето нови лица внесоха по-спокойна атмосфера в началото и тъкмо си мислехме, че следващият ден ще мине по-гладко и стегнато от обикновено, но някак очаквано беше толкова млади творци, събрани на едно място, да му поизпуснат края… Затова за мнозина нощта се оказа къса, а утрото – тежко. По традиция.

Вторият ден започна късно и конспиративно. Оказа се, че освен стандартното дизайнерско закъснение, още една причина задържа дизайнерите дълго извън заседателната зала, където говорителите от фирмите и представителите на Платформата нервно гледаха часовниците си… Оказа се, че макар и сънени, много от колегите биваха привличани от демонстративните щандове на различните компании и се събираха около тях да разглеждат и обсъждат… Което, въпреки цялостното закъснение, разсея един от основните страхове на представителите на бизнеса сред нас – че по-малката от друг път площ, която успяхме да отвоюваме от хотела за мострените щандове, ще бъде непривлекателна за нашите гости… Но творците потвърдиха своята непредвидимост и при всеки сгоден случай се тълпяха именно там; там прекарваха и кафе-паузите.

Така или иначе, с известно закъснение започна същинската представителна част, в която всяка фирма имаше по 20-ина минути, в които да представи изделие, технология, услуга или каквото прецени. Излишно е да казваме, че и тези времеви рамки биваха разбити. Говорителите се оказаха повече от компетентни и готови да говорят неограничено време за продуктите си, а интересът на дизайнерите беше голям и така получаващите се дискусии и разисквания допълнително забавиха темпото. Като добавим и някои прояви на собствено мнение от страна на техниката – картинката става пълна.

Но да караме по ред.

.............................................................................................................................................................................................

Годишни партньори на Платформата:

                     .............................................................................................................................................................................................

Партньори на събитието:

                                                        

.............................................................................................................................................................................................

Първи събра дизайнерите в залата Явор от „Оргахим“. Представи ни интересната история зад серията бои Spirit („дух“) – тия хора са финансирали високоалпийска експедиция в Патагония, в търсене на вдъхновение за своя „Дух“! Разказа и за продуктите за дърво Timmer, както и за революционния им Deko – покритие от мраморна фракция с голяма дренажна способност и устойчивост на натоварване и триене.

Следващ беше Любо от „БИОборд“ – и на всички ни стана едно свежо и зелено: със своите оригинални и новаторски рекламни пана от растителност (представете си, контур на някаква фигура – и постепенно той „израства“ като пълноценна триизмерна зелена фигура!), трайни интериорни решения от скандинавски мъх за стени, колони и тавани. Идеите са подходящи и за най-мързеливите – не искат поливане и светлина, антистатични са и хипоалергенни! И могат да се редят как ли не! Включително в комбинации с презервирани (апропо, „Каре“ подариха на гостите презервативи, но това няма връзка, само споменаваме) растения!

„Икор“ не ни учудиха ни най-малко – отново показаха характерната си желязна дисциплина и точност, сериозно отношение и професионализъм! Изненадаха ни с друго – декоративни пана и покрития от смола, фибростъкло и естествени пълнители с вид на ламарина, тухли, бетон, архаични орнаменти… Всичко това в 6 колекции с над 300 модела! И това ако не е разнообразие... То, разбира се, тия неща трябва да се видят, но ефектът им е изключителен, а предимствата и предназначенията – … абе направо питайте „Икор“!

Представителите на „Рока“ пък подложиха – доброволно! – присъстващите на психологически тест, който да ги класифицира в един от 16-те типа дизайнери. Тестът е лек, но сериозен и истински, не е от последната страница на „Космо“ (или където там ги пишат) и може да бъде открит онлайн. Като модерна и високотехнологична компания, те представиха продуктовия си каталог – приложение за смартфони (и т.п.) Roca App, Bim-файлове за облекчаване работата на дизайнера, както и 3R планера за баня за бързо онагледяване на визии и комбинации. Поканиха присъстващите на представянето на новата им серия „Кармен“ на суйнг парти на 16 май. Местата са ограничени, така че… не се бавете, ако нещо.

Фирма „Каре“ за първи път се представи пред нашата аудитория и започна с историята на създаването си. Основните им продуктови тенденции за 2019 г. са както вдъхновени от природата и използващи естествени материали, така и залагащи на елегантни форми, екзотични творчески акценти, модерен поглед към ретро мебелите и скандинавски изчистени форми, със сериозна доза еклектизъм. Те също отправиха покана към присъстващите, но не за парти, а за работа – всички дизайнери, които създадат проекти с техни изделия, могат да бъдат предложени за публикуване в списанието на компанията, разпространявано в 50 държави.

„Гарант хоум дизайн“ също имаха нужда от по-обширно представяне, тъй като също са наш нов партньор. Специалисти в предлагането на висококачествени мебели, те разказаха за сериите Leolux – с разнообразни дамаски и крака, с изискани форми; Tommy M – с качествени кожени тапицерии, с уникални цветове и модели; Sudbrock – много устойчива корпусна мебел с изчистени форми, и други... На тях времето май хич не им стигна, но проявиха самодисциплина.

„Кой не знае Неделчо от „Призма“, кой не е слушал за него“, той не знае какви уникални дизайнерски осветителни изделия и решения са възможни у нас! За пореден път ни показа изключителни продукти на световно качество и на български цени, сред които системи за вграждане без борд и впечатляващи дизайнерски осветителни тела.

Няма любител на фотографията, който поне веднъж да не се е възползвал от качествените услуги на „Фотосинтезис“. Оказа се обаче, че фирмата е обърнала поглед и към средите на интериорните дизайнери и възможностите, които сътрудничеството с тях предлага. Очарователната им представителка излекува сценичната си треска с вдъхновена логорея, в потока на която обясни свойствата, предимствата и спецификата на компанията – фотографски печат с галерийно качество, технологии за визуални ефекти, които не могат да се оценят достойно дори и на снимка (стига тази снимка да не е отпечатана с техните принтери на тяхната хартия) – в това всички се убедиха сами! Ако сте в София – идете и вижте! Фотографии, по-бистри от действителността!

С характерната си непосредственост Астер от „Паркетен стил“ представи марките Berry Allock – паркет с малък формат и Lareco – паркет от много скъп и ценен блатен дъб с уникален цвят. Той ни беше довел и гост, представителя за Източна Европа на Kahrs – г-н Драгош Георг, който ни разказа за историята и предимствата на трислойния паркет. Представянето беше на английски, а преводът от Астер се изчерпваше основно с чаровната му усмивка, но въпреки това аудиторията остана впечатлена както от казаното, така и от стегнатия и професионален, но същевременно лек и достъпен стил на поднасянето на информацията.

„ПС България“ ни запознаха с възможности за и тънкости при вграждане на парни бани и сауни в жилища дори и с малки размери, както и с практични начини за създаване на естетични частни и био-басейни. Една от присъстващите дизайнерки беше особено ентусиазирана в разискванията за продуктите на фирмата, тъй като се оказа, че често и успешно ги вгражда дори и в наистина малки помещения.

От Стефани от SKV научихме за предимствата и хигиената на техническия камък, за предлаганото от фирмата естетично и невидимо вграждане на кухненски елементи и електроуреди в плота, за хигиената на техническия камък, както и за това колко хигиеничен е техническият камък… С една дума – закъса ли човек с разказа за продукта, започва да разказва за хигиеничността му. Шегата настрана, след като се отърси от първоначалното притеснение, Стефани ни показа и ни разказа за наистина впечатляващи и новаторски идеи и решения за стилен, изчистен и луксозен кухненски дизайн. От много хигиеничен изкуствен камък…

Живата енциклопедия, самоходният справочник на „Шнайдер Електрик“ Митко Манков – познат на „редовните ни зрители“ от видеото на „Дибла“ за „Шнайдер“ – с обичайния си професионализъм събра вниманието на поуморената публика и представи детайлно серията D-Life – многофункционална мултитъч система за контрол на дома с различни интерфейси и индивидуализиране на функциите. Някои от въпросите задълбаха в сериозни технически детайли, но Митко е инженер – с такива не можеш го катурна!

За десерт „Атлас Конкорд“ ни разказаха за фирмата като цяло, но най-вече за своята гордост – колекция „Марвъл“ и най-елитната й част – серията „Марвъл Дриймс“ – гранитогрес и фаянс с изтънчен италиански дизайн, предлагани в множество размери, цветове, шарки и повърхности.

А какво стана с четиринайсетата фирма? Ами за жалост, верните ни партньори от „Дием“ не можаха да се включат лично с представители на събитието. Затова техен посланик беше видеото на „Дибла“ за тяхната фирма, което беше излъчвано в паузите и почивките.

А, да, за малко да забравим: същинският край на деловия ден постави наш колега, който обърна внимание на общността на съществуването и предназначението на часовниците, както и на оживена дискусия относно дизайна – масов или индивидуален.

От само себе си се разбира, че „работната част“ се проточи и свърши късно, но това не попречи на нашите Пепеляшки точно в 00:00 ч. да се превърнат (отново?) в купонджии (не в тикви, вие за какви ни имате?!). Колективът масово се отправи към бар „Будас“, където „Дибла“ беше подготвила традиционното парти.

И пак кратка нощ, и пак тежко утро… Други години поне беше слънчево, а тази – валя… Но, както обикновено, на никой не му се тръгваше. Времето, прекарано сред колеги и приятели, обединени от общи цели и интереси, готови да споделят и да общуват свободно, никога не е достатъчно. Колкото и кафе-паузи, коктейли и парти-вечери да бяхме предвидили – все нямаше как да стигне.

Екипът ни се беше погрижил да задоволи предпочитанията на всички гости, и отново повери уюта и спокойствието им в ръцете на професионалистите от хотел „Империал“. Събитието, което безспорно е една от най-успешните и значими наши инициативи, чудесно олицетворява основния ни стремеж – да доближаваме бизнеса до дизайна, да подобряваме общуването между професионалистите от гилдията при създаването на нови партньорства с фирмите.

Поуморихме се, ама беше хубаво!

Догодина пак.

.............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори на Платформата:

Добави Коментар
Няма добавени коментари