„ДИБЛА СЕМИНАР“ - РАВНОСМЕТКАТА

  • 12.10.2019
  • Всички

„Изключителна организация!“, „Беше страхотно интересно, благодарим ви!“, „Как успяхте да съберете такива хора?!“ – тези реакции чухме безчет пъти по време на състоялия се на 10 октомври в Интер Експо Център, София, първи международен „Дибла Семинар“. Най-впечатляващото е, че СЪЩИТЕ отзиви получавахме както от публиката, така и от самите лектори!

Не сме учудени, че за аудиторията чутото и видяното е било полезно и интересно. Подборът на говорители и изборът на теми бе дълъг и труден процес, зададохме посоката на събитието целенасочено, планирахме и организирахме всичко в продължение на месеци, изхождайки от конкретните нужди и потребности на бранша у нас.

Оказа се, че да събереш един от "десетте дизайнери, променили света" (арх. Федерико Делроссо), „най-влиятелния интериорен дизайнер в Близкия изток за 2018 г“ (Изабел Пинтадо), получилия покана за работа в BMW още в началото на кариерата си млад продуктов дизайнер (Атила Верес), експерта по управление на проекти и методология (инж. Татяна Станчева) и фаворитката на дизайнерската общност у нас от журито на Dibla Design Awards, човек не само със специфичен дизайнерски поглед, но и със изключителен преподавателски подход (Хасегава Аой) на едно място в рамките на един ден, е сериозно предизвикателство! Благодарни сме на тези изключителни световни авторитети, че подходиха сериозно и с ентусиазъм към нашето предложение, и с цената на компромиси със себе си успяха да намерят време в наистина претоварените си графици, да прелетят хиляди километри, за да се съберат в София, и да предложат есенцията на опита и знанията си на своите български колеги.

„Изнасял съм лекции в САЩ, Русия, Китай… Успели сте да съберете над 300 души – за такъв тип събитие това е изключително постижение!“, сподели с нескрита радост арх. Делроссо. И наистина, гостите не само съсредоточено изслушваха предложените идеи, но и търсеха компанията на лекторите в почивките, обсъждаха, разменяха мнения и контакти, а предвиденото за дискусия време в края на събитието не стигна за всички въпроси от публиката.

Арх. Делроссо откри семинара с разсъжденията си за архитектурата като ценност сама по себе си, за неразривната взаимовръзка между архитектура, интериорен и продуктов дизайн, за важността от навлизането в дълбочина на основните процеси при проектирането, за  работата на архитекта – и живота въобще – като скоростна надпревара…

Младият, но изключително опитен и търсен продуктов дизайнер Атила Верес разказа за своето динамично и разнопосочно пътешествие в света на дизайна, сподели вижданията си за преобразяването на живота, бита, средата и човешките дейности чрез екосъобразното отношение към промишления дизайн, чрез подобряване и разнообразяване на изделията и продуктите, които ни заобикалят, чрез новаторски подход и извънрамково мислене.

Хасегава Аой от Академия „Домус“ започна изказването си с философско-психологически експеримент, в който увлече цялата публика. От нея научихме как да изградим творческа идентичност, какви са стъпките и компонентите в този процес, какви са значението и смисълът му.

Инж. Татяна Станчева се превърна в една от големите изненади на събитието. Всеки, който е превърнал дизайна в своя сериозна професия, а не просто в хоби или източник на творческо удовлетворение, знае, че той предполага и организиран делови подход. За това и далечната от практическия дизайн тема за управлението на проекти се оказа изключително интересна и полезна за слушателите. Темата привлече такова внимание, че поради големия интерес на присъствалите и с разрешението на инж. Станчева, подготвяме поместването на конспекта й на сайта на „Дибла“.

Изабел Пинтадо разказа за себе си, за фирмата с над 300 проектанти, в чието управление участва, за опита си в работата с разнообразни клиенти, представляващи противоречиви предизвикателства. Показа примери за идейно въплъщаване и надграждане в интериора; разкри мащаби, достъпни само за най-големите в бранша в световен мащаб; сподели анализи, подходи и методология.

Поради повишения интерес събитието завърши с обща дискусия с въпроси от публиката. Отново беше интересно да се чуят понякога противоречивите мнения на различните специалисти, заедно със съответната им обосновка – за естествените материали и техните заместители, за авторските права и защитата им, за подхода към и работата с клиентите...

Освен всичко останало, проектантите имаха уникалната възможност да се запознаят отблизо с трима от членовете на международното жури в тазгодишното издание на Dibla Design Award – Хасегава Аой, Федерико Делроссо и Атила Верес, което им позволи да добият още по-ясна представа за опита и авторитета, стоящи зад оценките в конкурса.

В духа на стремежа на „Дибла“ да предоставяме най-цялостни възможности на участниците във всяко наше събитие, бяхме се погрижили да получим подкрепата и на 19 водещи фирми у нас. Зоната B2B събра:

                                                                                                                                       

Събитието беше насочено към активни, отговорни и амбициозни проектанти, за това и всички компании, подкрепили Семинара, получиха вниманието на своята съвършена целева публика. Вярваме, че качеството на създадените контакти ще има дългосрочна полза в бъдеще и  за двете страни.

.............................................................................................................................................................................................

Съорганизатори и партньори на събитието:

                                                           

                                                                                                    .............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори:

                

Добави Коментар
Няма добавени коментари