ДИЗАЙНЕР НА ГОДИНАТА 2019

  • 01.12.2019
  • Всички

Дизайнер на годината не е просто формално звание, а признание на гилдията за заслуги към бранша, за висок професионализъм, за подплатен с много труд талант. Тази година Ина Дамянова със своя над 15-годишен творчески опит заслужено получи авторитета и реномето, въплътени в призванието Дизайнер на годината 2019, присъждано от Националната платформа за интериорен дизайн „Дибла“ по време на годишното съревнование Dibla Design Awards.

Ина Дамянова завършва гимназия за приложни изкуства специалност „Дизайн“, твори в областта на скулптурата, керамиката и съвременните визуални изкуства и успешно успява да съчетае най-доброто от богатите си познания и умения в интериорните си проекти, всеки от които се отличава с изразена индивидуалност и артистичен привкус. Ина може да се гордее с редица интериорни проекти, осъществени в България и в Европа, а някои от нейните творчески произведения могат да бъдат видени в много частни и обществени пространства, сред които творческият център Хуго Вутен в Белгия, в частни колекции в България, Франция, Австрия, Германия и Испания. Ина Дамянова е носител на редица номинации и награди за интериорен дизайн у нас, в Германия и Словения, сред които втора награда за обществен интериор за 2008 г . на списание “Идеален дом”, втора награда за обществен интериор за 2017 г. на списание “Наш дом” с проекта за Национален Център на книгата “Перото” в НДК, първа награда за частен интериорDibla design awards 2017, номинация на Big see 2018, Словения, за дизайн на частен интериор – „ Bohemian space “, номинация на German design awards 2019 за обществен интериор – клуб „Хоризонт“ и ресторант „Марше“.

  • Какво означава за Вас признанието „Дизайнер на годината", присъждано от Националната платформа за интериорен дизайн „Дибла"?

За мен наградите на „Дибла“ определят на национално ниво развитието на българския дизайн. Те не са просто признание, но и голям стимул за развитие и реализация на всеки един дизайнер. Също така, с високото ниво професионалисти на международното журиране те дават една друга стойност и оценка за  работата на всеки един от нас.

  • Кое смятате е онова качество, което може силно да отличи един проектант от колегите му в гилдията?

Това да е различен, да носи неочакваното, да не следва модни тенденции, а той самият да ги създава, да не робува на клишета. Когато можеш да изненадаш първо себе си, това за мен е първият сигнал, че си на правия път.

  • Разкажете ни повече за страстта си към скулптурата, керамиката и съвременните визуални изкуства, и как успешно да ги внедрим и в интериорния дизайн?

Това да съм артист е моето поето първо призвание в живота. Някак неусетно преминах от една сфера на изобразителното изкуство в друга сфера на изразяване - именно дизайнът, който носи не по-малко артистизъм. За мен лично основна цел е тяхното съвместяване, хомогенност и преливане на едното в другото.  Двете са много различни като подход, начин на работа и изживяване. Познанията ми като артист ми дават именно онази свобода, да съчетавам смело и експериментирам с материалите, което прави интериорите ми по-разпознаваеми и различни. Не бих могла да си представя един добър интериор без душата, която дава  присъствието на изкуство в него .

  • Какво Ви дава вдъхновение?

Аз мога да намеря вдъхновение и на най-странното място, от железарията до някоя разрушена от времето къща например. Често го намирам в пътуванията си и новите места, които посещавам, както и в разговори с приятели и колеги. Обичам динамиката и промяната, това ме стимулира да мисля и да създавам по-добре.

  • Като един редовен участник в съревнованието Dibla Design Awards как оценявате нивото на участвалите проекти тази година?

За мен нивото е винаги на доста добро и професионално ниво, независимо, че самите награди са нещо субективно като виждане и оценка за всеки един от нас.

  • Какво следва?

За мен тази награда е едно ново начало в моето развитие като дизайнер и смятам  да я оправдавам с бъдещите си проекти тепърва. Човек никога не трябва да спира след едно такова голямо постижение, а напротив, трябва да бъде по-буден от всякога и да продължи да се развива. Смятам също така, че това не означава, че си стигнал върха или че не трябва да се проверяваш какво е нивото ти спрямо другите ти колеги. Надявам се да ми даде една възможност за излизане и на европейска и световна сцена, разбира се. Така че най-големите и успешни проекти, вярвам, че ми предстоят.

 .............................................................................................................................................................................................

Съорганизатори на DIbla Design Awards 2019:

                                                                                                                                                                       

 .............................................................................................................................................................................................

Партньори за церемонията 2019:

                              

 .............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори за церемонията 2019:

                                 

 

Добави Коментар
Няма добавени коментари