ДИЗАЙНЕР НА ГОДИНАТА DIBLA DESIGN AWARDS 2021

  • 29.04.2022
  • Всички

Най-желаното отличие Дизайнер на годината, имаха честта да получат Fimera Design Studio

Освен най-високото признание за професионализъм - наградата „Дизайнер на годината“, екипът на Fimera Design спечели и трето място в категорията Жилищен интериор | Фамилна къща с проекта си Крайградска къща Suburban house

Fimera Design е студио за интериорен и продуктов дизайн, което създава хармонични, функционални и неочаквани решения за обществени и лични пространства, мебели и продукти. Fimera Design вярва, че качеството на изпълнение е важно не по-малко от гениалността на идеята и предлага цялостна услуга от проектиране на пространството до избора на най- малкия детайл от oбзавеждането. 

Студиото е създадено през 2006 г. от трима млади дизайнери, които търсят свобода да разгърнат таланта си и имат амбицията да предлагат иновативни концепции, в които визията на дизайнера е равностоен партньор на идеите на клиента. 

Две години по-късно Фимера Дизайн е сред най-търсените и продуктивни студиа в България, с портфолио от над 50 обекта и запазено място на страниците на списанията за архитектура и дизайн. Проектира с еднаква страст и вдъхновение както мини апаратаменти с ограничени бюджети, така и луксозни хотелски комплекси, заведения, магазини, офиси и обществени сгради. Fimera Design твърди, че няма универсална формула за добър дизайн. Започва всеки нов проект на чисто и безусловно избира експеримента пред проверените и сигурни начини. Защото вярва, че само така можеш да надскочиш себе си. 

Ежегодно студиото печели множество награди от различни конкурси, а тази година получина и най-високия приз в интериорния дизайн - Дизайнер на годината.


Прочетете, какво разказа пред Dibla, един от основателите на Fimera Design - Валери Маринов, от името на екипа си.

  • Какво означава за Вас признанието „Дизайнер на годината", присъждано от Националната платформа за интериорен дизайн Dibla?

На първо място за нас е голяма чест и много се радваме, че получаваме тази награда. За нас тя е тестамент за нивото на нашите проекти и ни дава самочувствие като дизайнери. Признанието „Дизайнер на годината“ носи със себе си още по-голяма отговорност към работата ни и нашите клиенти. 

  • Какво се промени за Вас, след като спечелихте приза

Очакваме цунами от нови клиенти – в кръга на шегата. Не мисля, че нещо особено се промени за нас, особено в личен план. Ние продължаваме да работим със същия хъс и отдаденост, както винаги сме правили. Призът обаче ни дава легитимност и доза самочувствие. Сигурен съм, че в дългосрочен план тази награда ще допринесе за имиджа на Fimera Design, както всяка друга спечелена награда. 

  • Всяка година Ваши проекти получават награди за дизайн от съревнованието Dibla Design Awards. Очаквахте ли тази година да бъдете отличени и като „Дизайнер на годината“?

За нас беше много приятна изненада. Нямахме и най-малка представа, че сме номинирани и още по-малко очаквахме да спечелим наградата „Дизайнер на годината“.  Благодарим на журито. Гордеем се с приза!

  • Смятате ли, че е важно съществуването на платформа като „Dibla“ и защо?

Много са причините, поради които е важно съществуването на платформа като Dibla. Една такава платформа създава професионална конкурентна среда, която в крайна сметка води до създаването на по-качествени проекти. По-добрите проекти, от друга страна, спомагат за изграждането на положителен имидж на българския дизайн. 

От чисто практична гледна точка платформата е удобен инструмент за комуникация между колегите в бранша и спомага за изграждането на общността на интериорните дизайнери. Разбира се, Dibla e полезна и за крайните потребители, които биха искали да се ориентират лесно и бързо в огромната маса от интериорни дизайнери. Не на последно място платформата е място за вдъхновение за хората от общността и крайните клиенти. 

Ползите от съществуването на платформа като Dibla не спират до тук и се надявам, че хората развиващи Dibla ще продължат да работят така уверено, правейки я още по-интересна и полезна. 

  • С какво Dibla и Dibla Design Awards са полезни за вашето студио и защо поддържате профил в Dibla?

Ние във Fimera Design използваме всички възможни канали за изграждане на нашия имидж и популярност. Dibla е платформа за интериорни дизайнери в България, която ни предоставя един такъв канал по удобен и лесен за нас начин. Всяка маркетингова възможност, за да достигнем до повече потребители е добре дошла  за Fimera. Подиума на Dibla Design Awards също е мощен маркетингов инструмент за нас. 

От друга страна, ние имаме желание да бъдем част от общността на българските дизайнери и да допринасяме за качеството и по-високото ниво на дизайна в България. 

  • Проектите Ви са успешни и печелят множество награди в различни конкурси. Разкажете ни, каква е тайната на успеха Ви, какво ви мотивира и вдъхновява?

Още от създаването на нашето студио през 2006 година, се стремим да бъдем много добри в това, което правим. Дори първият ни официален проект – ресторант Pastarito спечели награда за дизайн, по онова време. В момента сме голям и разнороден екип,  но мисля че това, което ни обединява е търсенето на перфекционизъм в работата. 

Трудно може да се отговори, какво точно ни мотивира и вдъхновява. Аз бих разграничил двете понятия. Мотивацията идва лесно, когато обичаш това, с което се занимаваш, а вдъхновение намираме по най- различни и неочаквани за нас начини. Мотивиращо ни действа всеки добре завършен проект и доволен клиент. Аз лично намирам голямо удовлетворение по време на фотосесиите на готовите обекти, когато всичко вече е изпипано и подредено. Всеки нов проект е предизвикателство и в него влагаме много енергия, емоции и вдъхновение.

  • Кое е онова качество, което може силно да отличи един проектант от колегите му в гилдията?

За да се отличава един проектант силно от своите колеги, не е достатъчно само едно определено, а съвкупност от много качества. Общоприетото схващане за тези качества е, че са често противоположни и несъвместими. За да бъде един човек, добър дизайнер и проектант, той трябва да бъде много креативен, а за това трябва да има и дълбока душевност, емоционалност и култура. В същото време, за да бъде и успешен, трябва да бъде организиран, да има добри комуникационни и лидерски умения. А при работата и комуникацията с клиентите, е необходим поне още един пакет с качества.

Ако трябва, обаче, да изтъкна нещо определено, което да отлича като небходимо условие, това е непримиримост към посредственото, методичност и упоритост. 

  • Какво следва и какво да очакваме от Вас?

Както винаги, следват много яки проекти. Имаме завършен един голям офис, който се надяваме да снимаме скоро и да покажем в края на другия месец. В момента работим по още два офиса и няколко частни апартамета, и интериори на еднофамилни къщи.


Ако желаете и Вие да бъдете сред победителите в Dibla Design Awards 2022, може да се включите още сега! Повеще информация може да откриeте ТУК: dibla.com


 


 


Партньори на Dibla Design Awards:


Годишни партньори на Dibla:


Медийни партньори за церемонията 2021:

 

Добави Коментар
Няма добавени коментари