ДУМАТА ИМА ЖУРИТО – АННА ЛОТТЕРСБЕРГЕР

  • 11.02.2022
  • Всички

Анна Лоттерсбергер е завършила е докторска степен по дизайн (текстил) в Politecnico di Milano, където е получила и бакалавърската си степен по индустриален дизайн, и магистърска степен по моден дизайн. 

Анна е работила като креативен консултант с Culti, Dolce&Gabbana и Loro Piana, и е съосновател на модната марка Il Sistema degli Oggetti. Работила е като университетски преподавател в Италия, Ливан, Китай и Сингапур, където е била ръководител на Училището по мода и дизайн в MDIS. От 2016 до 2019 г. тя работи като ръководител на модния клъстер в Domus Academy в Милано, през 2019г. е съосновател на LAND Education и в момента е част от RUFA Rome University of Fine Arts, отговарящ за академичното развитие, връзките с индустрията, и международния маркетинг. През 2020 г. тя подкрепя организацията на EUvsVirus Hackathon и Matchathon, насърчавани от Европейската комисия.


Откъде черпите вдъхновение?
Природа, моите собствени културни корени и неочаквани разговори с хора, независимо дали са художници, отрепки или случайни непознати.

Кой е проектът, който има най-голямо лично значение и въздействие за вас?
"Никой не е перфектен“ от Гаетано Пеше. Идеята, че работниците са призвани да избират комбинацията от цветове на всеки стол, което ги прави истински колективни артефакти, взриви ума ми и все още го прави.

Какъв е ключът към дизайна, който надминава актуалните тенденции и не остарява/се превръща в класика?
Качество. Осезаемо, присъщо качество, без значение дали е луксозно дизайнерско парче или анонимен дървен стол.

Според вас кой е най-важният етап от изпълнението на дизайнерски проект?
Взаимодействието със занаятчиите, които реално реализират проекта. Наистина благодарение на техните ограничения, техните „не“, техните тестове, физическия им опит с материали и инструменти, концепцията се превръща в нещо конкретно. Именно тяхната честност подсилва автентичността на проекта.

Къде и как трябва да се начертае тънката граница между тенденция/мода и собствен стил на дизайнера?
Не съм сигурна, че бих използвала думата „тенденция“, но проект, който иска да бъде уместен и значим за хората, трябва да резонира с контекста, в който живеят. Ако преживеем сезон на „споделяне“ или, напротив, много индивидуалистичен, това е от съществено значение за дизайнер, който създава жилищни пространства. Основно е да имаме солидна идентичност, но наистина е задължително да наблюдаваме заобикалящата ни среда и да предлагаме хипотези, решения, предизвикателства, които са подходящи и съблазнителни за някой, различен от нас, дизайнерите.

Кои са 3-те ключа за създаване и изграждане на разпознаваем дизайнерски стил?
Дизайнерът не винаги се нуждае от разпознаваем стил. Както и да е, препоръчвам да се ровите в собствените си корени: личен и колективен произход. Тук откривате своите ценности, своята душа. Останалото ще се промени, надявам се.

Каква е вашата тайна за преодоляване на творческата умора?
Иска ми се да имам такава. Творческата работа е привилегия и е важно да го имате предвид. Освен това, не е погрешно да си почивате от време на време и да се посветите на нещо ръчно, дори механично. Спомням си една супер дълга повтаряща се сесия, сглобяваща парчетата от прототип, творчеството ми се освежи изключително много след това.

Коя според вас е най-отличителната черта на българския интериорен дизайн?
Повърхности, текстури, домашен текстил, килими.

Ако бихте могли да предадете само една идея на българските дизайнери в конкурса, коя би била тя?
Да мислим за една стая, апартамент или магазин като цяло пространство, а не като комбинация от сто различни парчета, които да се лепят заедно.

Истинската дизайнерска чувствителност е вродена или може да бъде придобита? Талант ли е или умение? 
Това е умение. Просто някои дизайнери могат да положат по-малко усилия, докато други трябва да инвестират повече време и пот.

Според вас кои са 3-те най-добри практики за изостряне на чувствителността на финия дизайнер? 
Ще звучи обичайно: пътуване, посещение на работилници и фабрики, разговор с хора извън кръга на човек.

Какво прави един дизайн по-успешен от друг?
Успешен е, ако говори – високо или интимно – с хората, на които трябва да служи или да задейства.


 


 


Партньори на Dibla Design Awards:

 .............................................................................................................................................................................................

Годишни партньори на Dibla:

 

 .............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори за церемонията 2021:

Добави Коментар
Няма добавени коментари