ДУМАТА ИМА ЖУРИТО - Д-Р ИНЖ. СИБС БАУЕР

  • 02.02.2024
  • Всички

Д-р инж. Сиб Сауер е немски дизайнер. След обучение като занаятчия в Мерцедес-Бенз, Сибс Бауер учи индустриален дизайн в Държавната академия за изящни изкуства в Щутгарт и по-късно известния Кралски колеж по изкуства в Лондон. Завършила е докторска степен в Техническия университет в Мюнхен.

След като е заемала различни позиции в Англия, Австрия и Германия, тя основава собствено творческо студио "designkunst" в Каракас (Венецуела) и Хамбург. Нейният фокус е върху интегрирането на стойността на дизайна в компаниите чрез продуктова и корпоративна бранд стратегия. Тя е спечелила няколко награди за дизайн, жури е по дизайн и преподава в международен план.

В своята нехудожествена книга "formatio naturalis", за изкуството на дизайна в природата, и какво можем да научим от него, тя описва естественото творение като необходимост за устойчиво действие.

  • Можете ли да опишете проект, при който сте се сблъскали със значителни предизвикателства при дизайна и как сте ги преодолели?

Като самостоятелно зает дизайнер, всеки проект представлява значителни предизвикателства поради уникалното си естество. Въпреки това, един от моите холистични проекти беше работа за малка компания, която произвеждаше помощни средства за шофиране за хора с физически увреждания и с работилница за модифициране на автомобили. При нова собственост ние бързо разработихме нова стратегия за марката и комуникационен план. И в течение на пет години създадохме и три нови помощни средства за шофиране.

Когато ми беше възложена задачата да разработя марката и концепцията за комуникация, имах много малко време преди предстоящия панаир. След като направих известно проучване, открих, че се конкурираме с марки автомобили като Mercedes Benz и Audi. Въпреки че знаех за това предизвикателство, то никога не е било предизвикателство - беше забавно! Заради моята радост, любопитство и увереност в моите творчески умения да намеря идеалното решение за моя клиент на същото високо ниво.

  • Как се информирате за най-новите дизайнерски тенденции и технологии и как ги включвате в работата си?

Участвам в дизайнерски общности като VDID (Германска асоциация за индустриален дизайн), където създаваме наши собствени проекти, като утопии, проект за New European Bauhaus и показваме, че ние, дизайнерите, сме и консултанти по управление. Организираме публични лекции и срещи с други експерти. Освен това чета много, за да съм в крак с нововъзникващите тенденции и технологии извън дизайнерския бизнес. Включвайки тези прозрения, аз гарантирам, че моите проекти остават иновативни и подходящи за моите клиенти.

  • Според вас каква роля играе потребителското изживяване за успеха на дизайна и как гарантирате положително потребителско изживяване във вашите проекти?

Потребителското изживяване е от решаващо значение за успеха на дизайна, тъй като има пряко влияние върху начина, по който потребителите взаимодействат и възприемат продукта. За да осигуря положително потребителско изживяване, аз все още работя по същия начин, както научих в обучението си: потапям се дълбоко в проблема, опитвам се да бъда самият потребител, правя дизайна прост и разбираем, сведен до минимум. И което е много важно, аз интегрирам човешката психология. Но това не е всичко: аз преодолявам празнините, защото съм не само защитник на потребителя, но и на околната среда и естетиката – в допълнение към удовлетворяването на нуждите на моите клиенти.

  • Можете ли да споделите пример за проект за съвместен дизайн, върху който сте работили, и как ефективно комуникирате и си сътрудничите с членове на екипа от различни дисциплини?

Всеки проект изисква собствено сътрудничество. Винаги има две сътрудничества: едното с моя клиент и другото с моя екип. Познавам моите инженери, производители на модели, разработчици на софтуер и коректори от много години и за много проекти, така че се разбираме без много усилия. Убеден съм, че най-добрият начин за съвместна работа е доверието, откритостта и честността, подправени с добро чувство за хумор.

  • Как подхождате към балансирането на креативността с практичността във вашите дизайнерски решения, особено в проекти със специфични технически или функционални изисквания?

Комбинацията от креативност и практичност в създаването на красота никога не е била нещо естествено. Предполагам, че е заради много доброто ми образование и дългогодишен опит.

 

  • Като дизайнер с опит в инженерството, как интегрирате вашите инженерни знания в процеса на проектиране, за да създадете по-стабилни и осъществими решения?

Все още предпочитам да разчитам на експертизата на инженерите, въпреки че имам докторска степен по инженерство. Това не означава, че не знам за производствените процеси, материалите и конструктивния дизайн. Като много инженери, аз се стремя към дълбоко разбиране на проблемите и удоволствието от намирането на решения е в основата на моето мислене. Това може да е отношението, което прави работата с инженери лесна и ползотворна.


Покани можете да закупите от bilet.bg на цени от 50лв. и 88лв.
Очакваме ви на 13 март 2024г. от 18:30ч. в Inter Expo Center


 

Партньори на Dibla Design Awards:

 .............................................................................................................................................................................................

Годишни партньори на Dibla:

 .............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори за церемонията:

Добави Коментар
Няма добавени коментари