ДУМАТА ИМА ЖУРИТО – ХАСЕГАВА АОЙ, КРИСТИЯН ДУЙКАРТ, ИВО ДИМИТРОВ

04.09.2018 | Категория: Всички

Националното съревнование за интериорен дизайн Dibla Design Awards 2018 е вече в разгара си и само два месеца ни делят от церемонията по награждаването, която ще се проведе на 21 ноември 2018 г. в Sofia Event Center. Стандартната регистрация за участие в конкурса е с краен срок 30 септември, а късната – до 10 октомври. Вярваме, че участието в съревнование от нивото и мащаба на Dibla Design Awards ще допринесе за професионалното развитие и разпознаваемост на включилите се. Очакваме вашите кандидатури и напомняме, че можете да се включите в ДДА с колкото проекта и в колкото категории пожелаете.

За високото ниво на конкурса и тази година ще гарантира международно жури, съставено от 16 опитни експерти, които ще оценяват постъпилите за участие проекти. Потърсихме трима от тях, за да споделят своите виждания за съвременния дизайн, перспективите му за развитие, както и да дадат ценни насоки към кандидатите.

.............................................................................................................................................................................................

Хасегава Аой вече e „в свои води“ във формата ДДА и за втора година е част от журито. Високо ценим опита й като ръководител на магистърската програма за интериорен дизайн в Академия „Домус“, Италия, както и многобройните й интериорни решения, съчетаващи изкусно познанията й за светлинна композиция и комбиниране на различни материали.

  • За втора поредна година сте част от журито на съревнованието. Коя категория намирате за най-предизвикателна? А коя – за най-перспективна и защо?

За мен най-предизвикателната категория е жилищният интериор, тъй като в общия случай той е по-класически и по-малко новаторски. При него архитектът трябва да се съобрази с нуждите на клиента. В същото време, жилищните проекти могат да бъдат и доста радикални и напредничави, стига само проектантът да прояви различен подход и да анализира поведението и потребностите на клиентите си.

Колкото до най-перспективната категория, в миналогодишното издание на съревнованието забелязах интересни и оригинални изпълнения на офисни пространства. Работната среда драстично се променя в глобален план и именно тази категория може много точно да отрази постъпващите новости.

  • Какви съвети и напътствия ще отправите към кандидатите за Dibla Design Awards 2018?

Бъдете смели и новатори, но в същото време семпли. Оригиналността не означава непременно отричане на традиционните похвати и знание – напротив, българският интериорен дизайн трябва да отразява своята богата култура и наследство.

Кристиян Дуйкарт – президент на FESPA и управляващ директор и основател на Retail Communicators, специалист по визуални съобщения, работещ с редица прочути световни марки. Главен изпълнителен директор и съсобственик на две от най-големите компании за външен печат в Белгия.

  • Какви перспективи дава интериорът за развитието на съвременната графика и печат?

Интериорният дизайн дава живот на съвременната графикa и печат. Живеем в свят на персонализиране, в който хората искат да се чувстват различни, марките искат да изглеждат различно, личното преживяване на клиента е от ключово значение в съревнованието между физическите и електронните магазини. Интериорният дизайн добавя стойност към печата, а в замяна печатът предлага неограничени технически и оригинални решения.

  • Какви са Вашите впечатления относно ползата на конкурси като Dibla Design Awards за общественото реноме на дизайнерския бранш и ролята му в обществото?

Конкурси като ДДА са най-подходящата платформа за творци от всички области на дизайна да привлекат вниманието на медиите, бизнеса и бъдещите клиенти. Дизайнерското мислене води до развитие на нови продукти и услуги за печатната индустрия.

.............................................................................................................................................................................................

Съорганизатори на DIbla Design Awards:

                                                                                                  

.............................................................................................................................................................................................

Иво Димитров е идеен автор на някои от най-успешните и популярни проекти и начинания на Платформата. За оригиналните идеи и решения със сигурност му помага и арсеналът от разнообразни знания, придобити от опита му като консултант и посредник във взаимодействието между административни, културни и делови организации и институции (включително в мебелния бранш) в България и Китай.

  • По време на пътуванията си до Китай забелязахте ли какво се цени в интериорните решения там?

Да се говори за Китай сумарно е изключително трудно поради огромното и нееднородно богатство от култури, стилове, традиции, потребности... Затова всичко, което ще кажа, е без претенции за обобщение. В Китай отдавна се наблюдава интерес към екзотичното, но става въпрос за това, което там се смята за екзотично; на Запад то понякога може да е даденост, битовизъм, даже кич. Разбира се, местните традиции също са живи, още повече, че интериорът там често е обвързан с фън-шуей и други специфики на бита и традициите. И доколкото те са напълно живи и пълноценни, модерното и „наследеното“ нерядко съществуват в естествена хармония.

  • Вие сте част от Платформата от самото й зараждане – какво смятате, че наложи появата на формата Dibla Design Awards?

Още от самото начало амбицията ни беше да подпомагаме дизайнерската професия, да откриваме нови хоризонти пред добрите специалисти в нея и по този начин да правим бранша истински професионален, а средата, в която всички живеем, работим и почиваме – по-приятна и удобна. ДДА по естествен начин се появи като венец на работата ни през годините – нашата и на проектантите. С Наградите ние показваме равнището на дизайна, отдаваме заслуженото на някои от най-забележителните творци в бранша, стремим се да даваме стимул на всички колеги да работят професионално, с ентусиазъм и самочувствие.

Добави Коментар

няма добавени коментари
Зареждане...