ДУМАТА ИМА ЖУРИТО – СИМОНЕ БОНАННИ

  • 20.01.2022
  • Всички

Симоне Бонанни е роден в Порденоне (Италия), август 1989г. Завършва IED Istituto Europeo di Design (Милано) през 2011 г. с проект, удостоен с почетно споменаване на 23-та награда ADI Compasso D’oro (Тарга Джовани).

Istituto Europeo di Design (IED) е една от най-значимите образователни институции в сферите мода, дизайн, визуални изкуства и комуникации в Европа. Институтът, известен като една от най-добрите дизайнерски академии в Милано, има седем бази в Италия, две в Испания и две в Бразилия.

От 2015 г. Симоне Бонанни преподава продуктов дизайн в IED Istituto Europeo di Design and IED Master в Милано. През 2015г. също основава и мултидисциплинарно дизайнерско студио Simone Bonanni Studio (SBS) , в Милано. В момента SBS работи по проекти за избрани международни марки като Alessi, Moooi, MDF Italia, FIAM, Falper, Mingardo и много други. Неговата работа е представена в реномирани издания, включително Zeit Magazin, Dezeen, Abitare, Elle Decoration, Elle Décor, Il Sole 24 Ore, Marie Claire Maison, Interni, Domus и много други.


  • Откъде черпите вдъхновение?

Наистина няма правило за това. Винаги е важно да държите очите си отворени. Намирането на вдъхновение не е свързано с това какво има, а как изглежда. Става дума повече за способността ви да интерпретирате и превеждате.

  • Кой е проектът, който има най-голямо лично значение и въздействие за вас?

Проектът, който най-много ми хареса да правя, беше креслото Hana за Moooi през 2018 г. Това беше сложен проект, въпреки че изглежда доста прост продукт.

  • Какъв е ключът към дизайна, който надминава актуалните тенденции и не остарява/се превръща в класика?

Предполагам, че е много трудно постижение, като цяло. Дори се чудя дали все още има смисъл да мислим в тези термини, може би трябва да се адаптираме и да развием нашата гледна точка, като приемем тенденциите и се опитаме да създадем наша собствена. Очевидно някои стари дизайнерски обекти успяха да издържат изпитанието на времето се превърнаха в универсални икони. Разбира се, има няколко причини за това: качеството на проекта, разпространението, цената, подкрепата на компанията и комуникацията. Най-важната причина обаче е, че по това време около нас нямаше толкова много дизайнерски обекти, ако искаш да си купиш нова лампа, изборът беше ограничен. Всеки в крайна сметка притежава и желае едни и същи дизайнерски обекти и ето защо някои от тях се превърнаха в истински дизайнерски икони и все още са и до  днес, ставайки очевидно успешни с течение на времето. Днес ние имаме невероятен брой дизайнерски обекти, хвърляни на пазара всеки ден и обществото вече не е в състояние да ги усвои. Всичко е твърде бързо, всичко е твърде много. Продуктът може да бъде в производство за 1 година и след това просто да бъде поставен отстрани, за да освободи място за нови неща. Няма време да стане икона. Вярвам, че идеята да се опитаме да проектираме вечно парче е малко анахронична и вече не зависи от качеството на проекта. Нека се опитаме да надхвърлим тази идея и да видим тенденциите като възможности.

  • Според вас кой е най-важният етап от изпълнението на дизайнерски проект?

Вярвам, че магията се случва веднага щом откриете продуктивна синергия с отдела за развитие на компанията, за която работите.

  • Къде и как трябва да се начертае тънката граница между тенденция/мода и собствен стил на дизайнера?

Наистина съм склонен да поставям всички граници в дискусия. Мисля, че тенденцията/модата влияят на дизайнерите и обратно. Въпреки това, едно нещо е важно: дизайнерът винаги трябва да влага сърцето си във всеки дизайнерски проект, който прави, независимо дали става въпрос за следване на тенденция или опит за разработване на дизайнерски подпис. Като дизайнер, да бъдете страстни и отговорни към вашите проекти е добра стъпка към устойчивост.

  • Кои са 3-те ключа за създаване и изграждане на разпознаваем дизайнерски стил?

Предполагам култура, визия и последователност.

  • Каква е вашата тайна за преодоляване на творческата умора?

Постоянно разглеждам различни творчески области и получавам вдъхновение от тях, особено от музиката.

  • Ако бихте могли да предадете само една идея на българските дизайнери в конкурса, коя би била тя?

Опитайте се да се насладите на процеса. Резултатите са следствие.

  • Истинската дизайнерска чувствителност е вродена или може да бъде придобита? Талант ли е или умение?

Всичко е свързано с упорита работа. Талантът е само 1%.

  • Според вас кои са 3-те най-добри практики за изостряне на чувствителността на финия дизайнер?

Проектиране, изтриване, препроектиране.

  • Какво прави един дизайн по-успешен от друг?

Способността да общувате с хората и да ги включвате във вашия професионален път. Излезте, идете да говорите с хората!


 


 


Партньори на Dibla Design Awards:

 .............................................................................................................................................................................................

Годишни партньори на Dibla:

 

 .............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори за церемонията 2021:

Добави Коментар
Няма добавени коментари