КАК ДА СИ ОСИГУРИМ ПЪЛЕН КОМФОРТ В СПАЛНЯТА

  • 08.03.2022
  • Всички

Коя е любимата ви част от дома? Много биха отговорили, че е спалнята. Това е мястото, на което прекарваме най-много време и където се чувстваме най-спокойни. Но дали цялостното обзавеждане на спалнята ви позволява да се отпуснете максимално или ви пречи да се насладите на качествен сън?

Визията на спалнята до голяма степен влияе на различни аспекти от живота ни – от продължителността и качеството на съня, до цялостно ни настроение и енергия. Именнно по тази причина е важно да си осигурите комфорт в спалнята посредством няколко аспекта на дизайна. 


Мебели

От изключително значение за комфорта в спалнята са мебелите. Съвсем естествено централна роля заема леглото. Важно е да съобразите размера му спрямо вашите нужди и размера на помещението. Нашият опит показва, че колкото по-голямо е леглото, толкова по-комфортно ще се чувствате в него.

Макар и леглата изработени от плоскости или масив да са най-разпространени, в последните години все повече хора залагат на тапицираните легла и то с право. Те са естетически издържани и много удобни. Можете спокойно да заемете седнало или полуседнало положение и да облегнете гръб на меката, тапицирана табла. Разнообразието от цветове позволява да комбинирате с наличното обзавеждане или пък да изберете контрастен цвят на дамаската, за да създадете фокусна точка в спалнята. 

Да не забравяме, че главна роля за комфорта в спалнята играе матракът. Разнообразието на пазара е огромно и затова трябва внимателно да изберете подходящия модел за вашите нужди. Вземете предвид начина си на спане (по гръб, по корем, настрани), теглото, специфични изисквания свързани със здравословното ви състояние. Ако имате възможност, изберете матрак с мемори пяна и двуядрена функция, която уравновесява разликите в теглото на партньорите и разпределя тежестта равномерно. Друг задължителен елемент, който ще подсигури вашия комфот, са нощните шкафчета. Подберете такива, които са съобразени с височината на леглото. Заложете на модели с чекмеджета или чекмедже и вратичка, за да прибирате вещи, които са ви необходими без да трябва да ги трупате върху плота. При нощните шкафчета също можете да избирате измежду разнообразие от материали, но ви съветваме да изберете такива, които са в комплект с леглото.

Можете да купите онлайн спални комплекти, състоящи се от легло, нощни шкафчета, скрин, гардероб и други мебели за спалня, от магазин GRANDecor.


Осветление

Важно е да планирате осветлението в спалнята добре, защото то също ще ви помогне да си осигурите релаксираща среда. Препоръчваме димируем плафон, който да регулира степента на осветеност спрямо това дали се подготвяте за сън или вършите нещо друго. Задължително изберете нощни лампи, чиито светлинен поток също да можете да контролирате, тъй като понякога ще имате нужда от силна насочена светлина за четене, а друг път само от приглушен лъч, за да откриете пантофите в тъмното.

Тук е редно да отбележим, че контролът върху естествената светлина, навлизаща през прозорците, също е важен. Ако сте раннобудни по природа, оставете само ефирни пердета, които ще позволят да се събудите от първите слънчеви лъчи. Ако ако обаче предпочитате да си поспите малко по-дълго, заложете на дебели завеси тип блекаут.


Декорация

Декорацията в една спалня трябва да е оскъдна. Нищо не бива да ви разсейва от най-важната ви задача, а именно пълноценната почивка. Избягвайте ярки или отбляскващи предмети, включително и огледалата. Ако не можете да изберете тоалета си сутрин без да се огледате, изберете огледало, което да не е разположено срещу леглото. 

Няколко декоративни възглавници, картина с природен мотив и растение, което не излъчва аромат са напълно достатъчни.


Подходящи цветове

Всеизвестен факт е, че цветовете влияят на настроенито на човека и могат да променят коренно усещането, което едно помещение създава. При обзавеждането на спалня се търси ефект на релаксация и хармония, който можете да си гарантирате с пастелни, светли и приглушени тонове на следните цветове:

  •  Бяло – внушава спокойствие, чистота, комфорт
  •  Бежово – свързва се с топлина, мир, хармония
  •  Розово/праскова – напомня за нежност, сладост, наивитет
  •  Синьо – вдъхва спокойствие, доверие, стабилност
  •  Зелено – внушава баланс и спокойствие, напомня за природата

Тези цветове можете да използвате както за стените, така и за текстилните части като завивки, завеси, килими и др.

Според специалистите по цветовете, най-лошите варианти за спалнята са червено, лилаво, кафяво, оранжево и черно.


Организация

Добрата организация на вещите в спалнята ще ви помогне да се чувствате спокойни и отпуснати. За целта е добре да имате достатъчно място за съхранение. Гардероб, скрин и може би мястото под леглото ще ви свършат чудесна работа. Важното е да не оставяте разпръснати вещи по откритите повърхности. Добрата подредба кара съзнанието да се чувства спокойно, че всичко в заобикалящата ни среда е на мястото си и цари ред.
 

Температура

За да осигурите на тялото пълноценна почивка и дълбок сън, трябва да си гарантирате подходяща температура в спалнята. Специалистите по здравословен сън препоръчват температура в интервала между 16 и 19 градуса. Ако сте по-топлолюбиви, можете да заложите на по-дебела завивка, но не увеличавайте градусите на парното или климатика. По този начин сутрин ще се събудите бодри и ще спестите от сметките за електроенергия.
 

Електронни устройства

В днешно време електронните устройства са навсякъде около нас. Но спалнята трябва да прави изключение. Синята светлина на дигиталните екрани пречат на тялото да се отпусне и съответно трябва да се избягват поне 1 час преди сън. Препоръчително е да не монтирате телевизор в спалнята и да не прекарвате време взирайки се в телефона в леглото. Максимумът, който можете да си позволите преди лягане е електронна книга.


ЗА КОНТАКТИ:

0877 06 00 77, 0896 72 77 16
[email protected]
www.grandecor.bg


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория.

Добави Коментар
Няма добавени коментари