КАКВО Е МИКРОЦИМЕНТ

  • 24.01.2023
  • Всички

Микроциментът е материал, който пасва отлично на съвременния интериорен дизайн и не само. Това е тънкослойно, безфугово, декоративно покритие на циментова основа, подходящо за завършване на подове, стени, стълби и други повърхности във всички вътрешни помещения включително и мокри. 

Известен е също като микробетон. Освен, че е практичен и прави повърхностите много красиви и лесни за поддръжка, материала придава интересен и различен щрих в пространството.

Тъй като е тънък и лек, той може да пресъздаде визията на бетон на места които не са подходящи да бъде положен върху тях стандартен бетон. Това означава, че може да се създаде гладък, елегантен външен вид на бетон в разнообразна гама цветове на повече и нетрадиционни места.

Къде да използваме микроцимент? 

В дома, офиса, магазина, обществени пространства, заведения и пр.  Има възможност и смисъл да сложите микроцимент на пода във всички помещения, на стените и/или пода в банята  включително и душ пространството,  на стълбите, върху мебели. Разбира се при желание може да се изпълни и на таван, както и на стени в стая, които няма да се обливат постоянно с вода. За там обаче има изобилие от други много подходящи и по-бюджетни материали, като варови декоративни мазилки и бои, предлагащи огромно изобилие от ефекти.

Като суровина, сухият микроцимент се комбинира с вода или смола, за да създаде изключително трайна и гъвкава повърхност. Микроцимент може да се сложи върху почти всяка основа, включително: съществуващи здрави плочки, хидроизолация,  шпакловка,  лепило за плочки, MDF, OSB плочи, камък, мозайка, вароциментова мазилка, гипскартон, саморазливна замазка, цимент, бетон, мрамор,  плочки, варова мазилка и др., като се спази съответната технология за всяка от тях.

Предимства на микроцимента

Може да бъде нанесен на почти всяка повърхност и основа, и от този момент нататък неговата якост се увеличава бързо. 

Създава съвременни пространства с елегантно излъчване. Гъвкав и приспособим както за хоризонтални, така и за вертикални повърхности. 

Има много висока адхезия, прави здрава и сигурна връзка върху разнообразни основи. Възможно е да се нанесе и върху съществуващи здрави плочки, без да е нужно те да се къртят,  което позволява ускоряване на ремонта и отпадане на мръсните процеси.

Цветът, видът на финиша и ефектът могат да бъдат предварително избрани. Преимущество, което внася яснота при съчетаването с останалата част от интериора. Съществуват няколко техники на полагане на микроцимент, всяка от които предлага различна визия  и краен ефект. Той може да бъде нанесен на гладко, може да бъде шлайфан за много характерен допълнителен ефект или да се направи в релефна структура. Може дори да бъде художествено изпълнен, така че да изглежда като истински мрамор.

Сравнява се изключително добре с други популярни покрития, като трислоен паркет и гранитогрес. Освен това не благоприятства развитието на плесен.

Хигиеничен, лесен за почистване и поддръжка материал в широка гамата от цветове. Структурно съдържа редица добавки и смоли, които подобряват гъвкавостта му и това го прави траен и издръжлив материал.  Специфичните му качества и характеристики, позволяват дори да се декорират някои  мебели с него, като помощни маси, рафтове, шкафове, ниши, поставки, плотове за мивка и пр.  Микроцимента не се нуждае от  уплътняване, което премахва нуждата от тежки и скъпи машини за направата му. Той не се свива след полагането, а крайният резултат е без пукнатини или гънки.

Слоевете лак защитават микроцимента от вода и го правят подходящ за мокри помещения, душ пространства, бани и пр. Както всички други материали защитени с лак, след години той се износва и тогава бързо лаковото покритие може да се поднови.

Не на последно място, ако след време решите да ремонтирате, микроцимента позволява лесно да бъде реновиран или изцяло обновен, както и дава възможност за поставяне на друго, различно покритие.

Защо да използваме микроцимент?

Освен красивият си завършек, микроциментът е предпочитан избор и заради други причини. Той е много по-лек от бетона, което го прави изключително ефективен, при нужда от намаляване на общото тегло на пода.

Дебелината му е около 3-4 мм и въпреки това има невероятно висока якост и твърдост, което прави възможна употребата му дори в натоварена среда.

Изисква само средно ниво на професионални умения и желание за направата му.

Необходима е много по-малко вода отколкото за направата на традиционният бетон и не е нужно изпомпване, което допълнително намалява нуждата от тежко и скъпо оборудване. Важен факт при работни зони с ограничен достъп и малки пространства.

Времето за направата му е бързо – около 7 дни при стандартна квадратура. Това го прави изключително подходящ и за бързо реновиране на подове в офиси и други пространства върху вече съществуващо подово покритие като плочки например.

Микроцимент цена - от какво зависи?

Цената се определя  в зависимост от сложността и местоположението, избраният цвят и нужното количество защитно покритие (лак) - при стени минимум 2 слоя, на под минимум 3 слоя. Към момента при равна и гладка основа и квадратура кратна на 8, цената на материала ориентировъчно варира между 55 лв - 75 лв за 1 m2.

Кои са най-добрите практики за прилагане на микроцимент?

От първостепенна важност е да се спази изцяло технологията и системата за полагане на микроцимент, като се изпълнят препоръките към съответните основи. Ако не се спазват предписанията и се пропускат стъпки, крайният резултат вероятно няма да достигне нужното ниво на издръжливост, здравина и водоустойчивост.

Разлики между микроцимент и полиран бетон

Микроциментът и полираният бетон могат са подобни на вид, но са различни по своя състав и конструкция. Критичната разлика е в теглото. Полираният бетон е много по-дебел и тежък от микроцимента, което означава, че се нуждае от много по-твърда основа и отнема повече време поради високата необходимост от съхнене.

Тъй като е по-дебел, полираният бетон не може да се полага със същата гъвкавост като микроцимента. Казано иначе, микроциментът често може се приложи на места, където полираният бетон не може. С него могат да се обработват много по-фини детайли.

Какво да се има предвид

Както всички цименти и микроциментът отнема 28 дни, за да достигне пълната си твърдост и устойчивост на удар. Съветваме всички наши клиенти да бъдат особено внимателни и да не изпускат или влачат тежки предмети по повърхността през първият месец след полагането.


ЗА КОНТАКТИ

София, бул. Черни връх 189Г
0879 825 850
[email protected]
www.brezzadicolori.com


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари