МЛАДИ АРХИТЕКТИ И СТУДЕНТИ БЯХА ОТЛИЧЕНИ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „БАНЯ НА ГОДИНАТА“ 2022

  • 26.04.2023
  • Всички

Най-креативните и иновативни дизайнерски решения за интериор на баня бяха отличени в 19-тото издание на конкурса „Ideal Standard Баня на годината“ на 25 април в Sofia Event Center. Под надслова „Бъдеще – Естетика – Заедно“, професионалната общност насърчи ентусиазма, творческите виждания и нестандартно мислене, пресъздадени умело в идеите на младите дизайнери. В надпреварата участваха 44 проекта в общо три категории, изработени както от  архитекти и дизайнери, така и от студенти. С фокус върху функционално съвършенство, творческата визия и естетиката, предложенията на проектантите напълно отговориха на модерните търсения и усещания на хората за банята като място за уединение и пречистване на духа и тялото.

Наградите на реномираното жури се присъдиха след обстойно разглеждане на проектите и според критериите за всяка една категория. Трима са победителите в тазгодишното издание на „Баня на годината“, които ще имат честта да посетят дизайнерския център на Ideal Standard в Лондон по време на „Седмицата на дизайна“ в английската столица от 23 – 25 май.

„Ideal Standard застава зад внимателно обмисления дизайн, функционално съвършенство и творческа визия. Заедно с архитектите и дизайнерите, инвеститорите и строителите предоставяме цялостни решения за баня и издигаме нивото на жилищните и обществените пространства. Компанията е поела и ангажимент към управление на околната и социалната среда - така формира една още по-висока култура за банята и грижа за живота на хората, като създаваме отговорно бъдеще.“, споделя изпълнителният директор на „Идеал Стандарт-Видима“ Ярослав Дончев.


Категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections в хотелска стая“ предизвика голям интерес сред архитектурната общност – участваха 29 проекти.

Най-високата оценка на журито получи проектът „Безвремие“ на Design Positive.

В категорията на второ място бе отличена Ивелина Арсова с проекта „Спокоен“.

Трето място журито отсъди на Цветозара Александрова с проекта „Плюс“.


Първо място в „Банята на модерния човек с подход Singular“ за цялостно решение и дизайн на баня журито класира Александър Качаров с идейната му концепция „Concrete Art”.

В категорията получиха награди за второ място Анна Краева и Кристиян Михайлов с проекта „Революция в оранжево“.

На трето място бе отличена Мария Кирова с проекта „Ава“.

В категорията се състезаваха 14 проекта, създадени от студенти по „Архитектура“ и „Интериорен дизайн“. 


Най-дръзкият участник тази година, претендент за наградата в „Идеалната жилищна баня“ е арх. Мирослав Гюнелиев, дългогодишен участник в журито на конкурса и единствен кандидат в категорията. Той получи специална награда за смелостта и изключителния си проект „Рефреш рум“.


Най-известните имена в архитектурната общност у нас бяха част от експертното жури. Проектите в рамките на категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections“ бяха разгледани от арх. Радина Гешева, арх. Пламен Братков, арх. Ангел Савлаков, арх. Андрей Хоткевич, проф. д-р Борис Сергинов и председателят Роберто Паломба – главен дизайнер на Ideal Standard, който даде своя глас от Милано. Идейните концепции в „Банята на модерния човек с подход  Singular“ бяха оценявани от арх.Пламена Георгиева, арх. Ивета Попова, арх. Мими Фъркова, интериорните дизанери Десислава Лазарова, Ивайло Николов и председателят на журито – арх. Александър Бояджиев, експерт в Дизайн центъра на Ideal Standard в София. Жури в категорията „Идеална жилищна баня“ бяха Татяна Станчева, Иван Гроздев, Симона Заркова, Божана Йорданова, Петър Бубев и техният председател Христо Караиванов, търговски директор за Източно-европейския събклъстер на Ideal Standard.


Тази година над 2000 човека оцениха работата на младите архитекти, като дадоха своя вот чрез онлайн гласуване. Призовете на публиката грабнаха: 

Милвена Михова за проекта си „The Clean Line” от категорията „Банята на модерния човек с подход  Singular“. 


Мелани Качарова с концепцията „Свобода в клетка“ за категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections в хотелска стая“

Победителите бяха наградени с ваучер за СПА преживяване в хотел „Аквахауз“ в черноморския курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“.


Проектът „Нюансите на вечността“ на Ивелина Делева – Цветкова взе приза на медийните партньори на конкурса.


Специална награда от The Bathroom получи Славея Проданова с проекта „Модерна класика“.


За 19-та поредна година церемонията се превърна в място за споделяне на креативни идеи, приятни емоции и ангажиращи послания. Ideal Standard представи пред аудиторията и ангажимента си към устойчивостта и опазването на околната среда. Организаторът на конкурса поема ключови ангажименти в области като декарбонизация, кръгова икономика, продуктови иновации, безопасност и равенство, които заедно ще доведат до въздействаща промяна. Тези девет цели са тясно свързани с принципите за устойчивост, определени от Глобалния договор на ООН, към който компанията се присъедини през 2022г. Ideal Standard работи за намаляването на въглеродниите емисии с 30% през 2030, за да достигне до още по-голямата цел пълна въглеродна неутралност до 2050г. Преминава към възобновяема електроенергия в своя завод за санитарна керамика в Обединеното кралство през 2021г., спестявайки 2200 тона CO2 годишно. Също така премина към 100% FFS/PEFC сертифициран дървен материал във всички свои продукти. Използва 100% от месинговите и акрилните отпадъци в собствените си производствени процеси. Досега е премахнала 80 тона първична пластмаса от своите опаковки чрез оптимизация и преминаване към устойчиви алтернативи.

С тези ключови за нашия век послания конкурсът успя да се затвърди не само като платформа за изява на младите архитекти, но и сцена за споделяне на прогресивни идеи за по-добро бъдеще.


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория.

Добави Коментар
Няма добавени коментари