НАЙ- ДОБРИТЕ СГРАДИ В СВЕТА

  • 21.01.2014
  • Световен дизайн
Галерията Toi o Tamaki
 
Категория: култура
Място: Оукланд, Нова Зеландия
Архитекти: Francis-Jones Morehen Thorp и Archimedia
Новата арт галерия Toi o Tamaki е огромен обществен проект, който включва реставрация и адаптация на исторически сгради; построяване на нов обем, който удвоява изложбените площи, изграждане на голямо подземно хранилище със сервизни помещения и нов ландшафтен дизайн на заобикалящия галерията парк.
 
resource-service (30)
Emporia
 
Категория: търговски центрове
Място: Малмьо, Швеция
Архитекти: Wingаrdh Arkitektkontor AB
Emporia е преди всичко проект за градско планиране, в който са съчетани магазини, офиси и жилища. Търговската част, разположена в средата, е оградена с венец от жилищни и офис сгради. Вътре магазините са групирани около триетажни осморки, които образуват атриуми в дръзки цветни, всеки с различна тематика. Зеленият покрив в бъдеще ще бъде доразвит с изграждането на ресторант и съоръжения за забавления. Проектът впечатлява не само с размера си, но и с амбицията да се превърне в един от най-луксозните дизайнерски молове. По думите на архитектите всеки елемент е проектиран и направен по поръчка - от подовете, таваните и витрините до табелките, въжетата за висящите растения, мебелите и стъклените дръжки на вратите.
 
resource-service (31)
Спортен колеж Fontys
 
Категория: образование - училища
Място: Айндховен, Холандия
Архитекти: Mecanoo
Спортен комплекс с РЗП 16500 кв.м., 5 спортни зали, 15-метрова стена за катерене, ресторант, библиотека, учебни зали, мултимедиен център, спортна лаборатория и паркинг с 200 места. Всички спортни съоръжения са разположени на първия етаж. Големите витрини способстват за връзката със заобикалящата среда и спортните дейности на открито. Сградата е енергийно независима, благодарение на соларни панели, разположени на покрива.
 
Източник: (http://www.nashdom-bg.com/)
Добави Коментар
Няма добавени коментари