ОФИСЪТ НА ПОКОЛЕНИЕ Y – ВОЛНИТЕ НОМАДИ НА ДНЕШНОТО ВРЕМЕ

  • 21.06.2019
  • Всички

автор: Helen Koss Interiors, проект Playtech Bulgaria

На Запад ги наричат „поколението Y“ или „милениали“ – онези, родени и отгледани неотлъчно до компютрите, 24-часовата телевизия и неограничения интернет достъп. Онези хора, които карат работодателите да изтръпват, когато трябва да ги наемат, защото тези младежи знаят точно какво искат и не се колебаят да го поискат директно. За поколение Y корпоративната култура на миналия век не означава нищо, те поставят своите желания и свобода далеч над ценностите на която и да е компания. Тези хора трябва да се чувстват свободни, за да живеят; те са волни номади с големи и конкретни очаквания към работното място, и непреклонна страст да го подчинят на личния си живот.

Според демографски проучвания, до 2020 г. половината от работещите ще бъдат милениали, а това поставя пред всеки мениджър огромното предизвикателство да разбере и мотивира поколението Y, като се съобрази с неговите особености, желания и проблеми. От дизайнерска гледна точка, това налага все по-голямо търсене на определен тип работни пространства, които да привличат служители от новото поколение – създаване на подходяща атмосфера, насърчаваща тяхната продуктивност и олицетворяваща работната им етика. Няма да чакаме 2020 г., за да се запитаме: Как точно да проектираме офис пространство, което да привлече едно толкова либерално поколение? Ето пет насоки, които ще ни бъдат от полза:

.............................................................................................................................................................................................

ПРОСТОР/ПРОСТРАНСТВО

Така наречените „милениали“ твърдо вярват в откритото общуване и сътрудничество. Те не са почитатели на силно изразената йерархия, нито пък подкрепят досегашната офис система и подредба тип „изолатори“ и „кутийки“, която те смятат за твърде ограничаваща и демотивираща. Ето защо старите офиси с високи преградни стени, изолиращи кабинки, и по-големи и по-луксозни офиси за служителите на високи позиции никак няма да се понравят на днешното поколение. Ако искате да провокирате интереса им и да ги привлечете на работа, то започнете, изграждайки просторно и „дишащо“ офис пространство. Минимално използване на заграждения, повече ниски мебели, които не пречат на видимостта – създайте работно място, което олицетворява продуктивност и инициативност, екипна работа и свободно общуване.

автор: ArchView Gradinarska, проект Let's go green realized

автор: EDO design studio, проект "Нотариална кантора"

Колкото по-голямо и просторно е помещението, толкова по-удобно е работното пространство, но това не означава, че няма да успеете да постигнете същия ефект и при по-ограничена площ. Избирайки подходящото обзавеждане и използвайки го правилно, можете да създадете илюзията за пространство дори в малко помещение.

СТЕНА ЗА ИДЕИ

Поколението Y цени екипната работа, свободното споделяне на идеи и възможността за творческа изява. Когато проектирате офис, непременно помислете за място, където да поставите дъска, на която служителите да споделят идеите си и да се изразяват свободно винаги когато пожелаят.

автор: Redesign studio, проект Advertising agency

автор: Cache atelier, проект "офис пространство Progress - Sofia"

ТЕХНОЛОГИИТЕ СА ВАШ ПРИЯТЕЛ

Технологиите са ваш приятел, защото са неизменна част от живота на служителите от новото поколение. Милениалите са израснали в свят, контролиран от компютри; ежедневно използват смартфони и приложения за всяка част от живота си – това е техният начин на общуване и споделяне. Бъдете сигурни, че в офиса ви е предвидено достатъчно място за голямо количество технологични джаджи, които ще помогнат на служителите да работят още по-ефективно. Не се заблуждавайте – лаптоп и телефон далеч няма да бъдат достатъчни – помислете за мултифункционална видео-стена или дори суперкомпютри и системи от най-ново поколение.

автор: Cache atelier, проект "офис пространство Progress - Sofia"

автор: GOEV, проект LUBRICA OC | interior design goev

НЕКА ОБЩУВАМЕ

За поколение, което цени неформалното общуване, обмяната на идеи и по-свободна атмосфера, пространствата за почивка са ключови. Заложете на привлекателни общи помещения, предразполагащи хората да разпуснат и да се пораздвижат. Най-обикновена маса за тенис, билярд или дартс лесно и сигурно ще разчупят леда между служителите и ще ги сближат. Освен това, такъв тип игри доказано стимулират положителната надпревара и мотивират работниците да се развиват професионално. Ако пък разполагате с по-голямо пространство, защо не предвидите и отделно помещение за спорт? Така ще допринесете за една още по-здравословна, динамична и забавна среда.

автор: Helen Koss Interiors, проект Super Dev

автор: GOEV, проект RP OC | interior design goev

МИСЛЕТЕ В ЗЕЛЕНО

Ако имате късмет офисът да е с тераса или външен двор, то силно ви препоръчваме да оформите зелена, отворена зона, която ще е безкрайно притегателна и зареждаща за хората от поколението Y. Разбира се, можете да постигнете същия ефект и без толкова късмет – заложете на повече растения и естествена зеленина, на повече и по-големи прозорци, които да пропускат дневна светлина, да осигуряват добра вентилация.

автор: Cache atelier, проект "офис пространство Accedia - София"

автор: Helen Koss Interiors, проект Playtech Bulgaria

.............................................................................................................................................................................................


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари