ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ГОДИШНИТЕ АРХИТЕКТУРНИ НАГРАДИ ARCHINOVA 2022

  • 18.10.2022
  • Всички

В конкурса Годишни архитектурни награди ARCHINOVA за 2022, чието Девето издание протече под мотото "Архитектура за по-добро бъдеще" с 18 награди бяха отличени проектите от общо участващи 114. Церемонията по награждаването се проведе в Интер Експо Център в София на 12 октомври в присъствието на много гости и водещ Ива Дойчинова. Организатори на конкурса са Ka6tata.com, The-building.bg и Citybuild.bg

За първи път в конкурса бяха включени направление за Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура, и категория за културно наследство в направление Архитектура.

Журито беше в състав: Направление „Архитектураарх. Пламен Братков (председател), проф. д-р арх. Георгий Станишев, арх. Божидар Хинков, арх. Димитър Паскалев, арх. Катерина Николова, арх. Искрен Галев, арх. Крум Сергеев, арх. Милица Петрова и арх. Петър Бубев. Направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ беше в състав: д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски (председател), чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, доц. д-р арх. Ясен Кьосев, арх. Мартин Ангелов, ланд. арх. Добромира Лулчева, ланд. арх. Евдокия Борисова и инж. Илиан Милинов. 

„Много добрите проекти са на световно ниво, имаше и интересни разработки за сфери, в които досега не се е случвало да виждаме такива.“, каза председателят на журито в направление „Архитектура“ арх. Пламен Братков. „За първи път се провежда конкурс, в който е включена категория „Ландшафтна архитектура“. През годините ландшафтните архитекти се опитват да покажат необходимостта от по-добра градска среда. Така че ако искаме да променим средата, първо трябва да променим себе си. “, каза председателят на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски. 

„Това е много важен конкурс, тъй като наградите се дават от доказани професионалисти и това ги прави много стойностни. “, каза арх. Мартин Христов – заместник-председател на УС на Камарата на архитектите в България – партньор на конкурса. „За всички, които са в тази зала, поздравления за това, че продължават да вярват, че архитектурата е форма на творчество, лична изява, път към израстване на обществото и тяхното собствено.“, каза проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България – партньор на конкурса. „Благодарим за включването за първи път на Съюза на ландшафтните архитекти като партньор и възможността да участваме с проекти, чиято професионална програма покрива широк кръг от теми с най-сериозните предизвикателства в проектирането, устойчивото строителство и развитието на архитектурата и ландшафтната архитектура“, каза доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова – председател на УС на Съюза на ландшафтните архитекти – също партньор на конкурса. 

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАПРАВЛЕНИЕ „АРХИТЕКТУРА“


КАТЕГОРИЯ ПРОЕКТИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ
HOUSE N1 ; Проектант: NiMa Design , арх. Николай Марио
ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА В ГЪРЦИЯ ; Проектант: SIMPLE.ARCHITECTURE, арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова

Победителите - NiMa Design, арх. Николай Марио (в ляво) и SIMPLE.ARCHITECTURE, арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова и представителите на Генералния партньор Рехау - инж. Владимир Войнов, управител и инж. Невена Йончева – продуктов мениджър.

„Благодаря за признанието, както и на нашия екип от прекрасни млади хора, с които много се обичаме и работим страхотно“, каза при получаването на наградата арх. Николай Марио. „Всяка година конкурсът става все по-голям и взискателен и това ни кара да се чувстваме все по-отговорни и внимателни с проектите, с които кандидатстваме“, каза арх. Александър Йончев. 

КАТЕГОРИЯ ПРОЕКТИ – МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ 
ОБОРИЩЕ 26; Проектант: NiMa Design (второ отличие в конкурса), арх. Николай Марио

 Арх. Николай Марио, NiMa Design  и инж. Петър Петров, мениджър „Продажби“ във „Винербергер“ ЕООД

„Отново огромни благодарности на екипа, с който дълго и мъчително проектирахме тази сграда и мисля, че накрая сме доволни от резултата… и от наградата също“, каза арх. Марио, който за втори път излезе на сцената. 

КАТЕГОРИЯ ПРОЕКТИ – ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ
BS594; Проектант: HORA, арх. Андрей Ходкевич

арх. Андрей Ходкевич,  HORA и арх. Йоана Петрова, експерт „Дизайнерска програма“ в „Идеал Стандарт – Видима“ АД 

Радвам се, че до няколко седмици този проект ще излезе от категорията „Проекти“ и ще влезе в категорията „Реализации“. Благодаря на възложителите за доверието и вярата в нашите идеи“, коментира арх. Андрей Ходкевич. 

КАТЕГОРИЯ ПРОЕКТИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ
ВИНАРСКА ИЗБА „ЛОЗЕНИЦА“; Проектант: DA ARCHITECTS, aрх. Мартин Ряшев, aрх. Юри Танов, aрх. Александър Асенов, със съдействието на GARTNERFUGLEN ARKITRKTER

aрх. Мартин Ряшев от DA ARCHITECTS и г-н  Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД 

„Благодаря на журито за високата оценка, както и на всички колеги, които участваха в проекта, жертваха от времето си, влагаха идеите си и даваха всичко от себе си, за да постигнат тези резултати.”, каза aрх. Мартин Ряшев, получавайки наградата.

КАТЕГОРИЯ РЕАЛИЗАЦИИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ
Въздушна къща в покрайнините на София; Проектант: ХЕЛИКС СМ ООД, арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев, арх. Камен Неделчев  

Арх. Севдалина Недева и  арх. Камен Неделчев от ХЕЛИКС СМ ООД и инж. Тодор Димитров – технически консултант в „Алукьонигщал“.

„Развълнувана съм, че видях такива красиви проекти. Надявам се, че все така ще работим с колегите и светът ще става по-красив“, каза арх. Севдалина Недева.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА: Къщата на градинаря; Проектант: GINN STUDIO, арх. Игнат Тодоров, арх. Незабравка Тушнина

GINN STUDIO, арх. Игнат Тодоров, арх. Незабравка Тушнина и арх. Юлия Илиева, Декан на Архитектурния факултет във ВСУ „Любен Каравелов”.

„Зад скромния проект стоят сериозни усилия и вашият избор го валидира“, коментира наградата арх. Игнат Тодоров.

КАТЕГОРИЯ РЕАЛИЗАЦИИ - МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ
Житница – преустройство и реконструкция; Проектант: SKICA Studio, арх. Кристина Радева, арх. Елица Панайотова

SKICA Studio - арх. Кристина Радева, арх. Елица Панайотова и инж. Владимир Войнов – управител на „Рехау“ ЕООД

„Нашият проект рециклира стара изоставена сграда на популярно като локация място. Беше предизвикателство, защото имаше оптимален бюджет. “, каза арх. Елица Панайотова. 

КАТЕГОРИЯ РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ
КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ,,МЕЛНИЦАТА"; Проектант: STUDIO NADA, арх. Антонина Тритакова, арх. Георги Събев

арх. Георги Събев от STUDIO NADA и г-н Ивайло Иванов – управител на Интер Експо Център 

„Това е голямо признание за нас и за многото доброволци при осъществяването на проекта. Благодарим и на сдружение „Деветашко плато“, които са причината той да се случи“, каза арх. Георги Събев. 

КАТЕГОРИЯ РЕАЛИЗАЦИИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ
ХОТЕЛ "AMARA SUGAR"; Проектант: ПРОЕКТТА СТУДИО ООД, арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов

ПРОЕКТТА СТУДИО ООД - арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов и арх. Александър Бояджиев, старши експерт „Дизайнерска програма“ в „Идеал Стандарт - Видима” АД

„Това е неочаквана награда, изключително много благодарим и е невероятно вдъхновяващо да сме част от този конкурс“, каза арх. Таня Митакева.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА: РЕКОНСТРУКЦИЯ „ЗООПАРК СТАРА ЗАГОРА“; Проектант: АРХИТЕКТ КИРЯКОВ ЕООД, арх. Иван Киряков  

Проф. д-р арх. Георги Георгиев, ръководител на Департамент "Архитектура" в НБУ и арх. Петър Киряков от екипа на „Архитект Киряков“.

„Благодарим много на организаторите. Като проектант мога да кажа, че животните са по-добри клиенти от хората“, каза арх. Петър Киряков от екипа на „Архитект Киряков“.

КАТЕГОРИЯ РЕАЛИЗАЦИИ - БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ
АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА „ХИДРОБЕТОН“; Проектант: MI CONCRETE LTD, арх. Михаела Димитрова

MI CONCRETE LTD - арх. Михаела Димитрова  и инж. Борис Главчовски, управител на „Хьорман България“ ЕООД

„За мен това е много важна награда. Благодаря на екипа, който е неотлъчно до мен и ми помага непрекъснато“, сподели арх. Михаела Димитрова.

КАТЕГОРИЯ РЕАЛИЗАЦИИ – РЕСТАВРАЦИЯ, КОНСЕРВАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДИ
РЕСТАВРАЦИЯ НА КЪЩА НА УЛИЦА „СЪБОРНА“ В ПЛОВДИВ; Проектант: АТЕЛИЕ ДУО ЕООД арх. Пламена Андонова и арх. Милена Крачанова

Инж. Виана Витанова, главен проектант в „Алукьонигщал“ ЕООД и арх. Милена Крачанова и арх. Пламена Андонова от АТЕЛИЕ ДУО ЕООД

„Вълнувам се, защото тази къща беше извадена от руините. Благодаря на инвеститорите, които вложиха много любов в нея, и в момента споделят с всички граждани и гости на Пловдив.“, каза арх. Пламена Андонова. „Много се радвам, че тази година в конкурса е включена категория за културно наследство, защото тя е много важна за изграждането на устойчива среда.“, коментира отличието и арх. Милена Крачанова. „

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАПРАВЛЕНИЕ „УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА“


РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ
БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА УЛ. „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” В БУРГАС; Проектант: АРХИТЕКТИ УРБАНА , арх. Росица Златанова , арх. Галина Милкова , арх. Владимир Милков

АРХИТЕКТИ УРБАНА - арх. Росица Златанова и арх. Галина Милкова, инж. Цанко Миланов, управител на „Винербергер“ ЕООД и „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ ЕООД

„В нашия екип се получи вдъхновяващо сътрудничество между майка и дъщеря. Много се надявам нашият възложител Община Бургас, който вече се гордее с този проект, да го види в нова, още по-ярка светлина, и да положи всички усилия за неговата поддръжка и разхубавяване, защото предстои озеленяване и на мястото ще има още повече аромат. “, каза арх. Росица Златанова 

РЕАЛИЗАЦИИ - ЧАСТНИ ОБЕКТИ
КЪЩА НАД ВОДАТА
; Проектант: HOME GARDEN VT LTD, инж. Веселка Трифонова

HOME GARDEN VT LTD- инж. Веселка Трифонова и проф. арх. Атанас Ковачев, ръководител на катедра "Архитектура и урбанистика" в Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“

„Благодаря, че вече съществува награда в областта на ландшафтната архитектура и дизайн и много се радвам, че моята фирма ще носи първото отличие. Това е плод на наша дългогодишна дейност. Аз не съм ландшафтен архитект – инженер по горско стопанство съм, но откак съм се дипломирала, целият ми трудов стаж е минал в тази област и не мога да опиша какво признание е това за мен. Разбира се, зад гърба ми стои цял екип основно от ландшафтни архитекти“, каза инж. Веселка Трифонова.

КАТЕГОРИЯ ПРОЕКТИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ
ГРАДСКО ПРОСТРАНСТВО ЗА ПЪЛНОЦЕННО ЗДРАВЕ В БУРГАС; Проектант: THINK FORWARD, арх. Галина Милкова, арх. Моника Маринова, дизайнер Недко Николов

THINK FORWARD - арх. Галина Милкова и г-н Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД

„Благодаря на журито от името на нашия екип и най-вече, че оцени един бюджетен проект, в който човешкият фактор е първостепенен“, каза при получаването на своето отличие арх. Галина Милкова.

КАТЕГОРИЯ ЕЛЕМЕНТИ ЗА ГРАДСКА СРЕДА
ТИПОВ СПИРКОВ НАВЕС С ОЗЕЛЕНЕН ПОКРИВ
; Проектант: А и А АРХИТЕКТИ, арх. Ангел Захариев

А и А АРХИТЕКТИ-  арх. Ангел Захариев

Категория КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ – УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА, ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА

В тази категория журито не излъчи победител, но определи Специална награда за „Обвързване на концептуалната идея със задълбочено проучване и провокиране на вниманието на гражданите към теми, за които те не подозират“.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА: ВОД НО? ; Проектант: Анета Лазарова, Денис Камарски

Доц. д-р арх. Панайот Савов, зам.-декан по учебната дейност на Архитектурния факултет в УАСГ и студентите Денис Камарски  и Анета Лазарова.

„Наградата за нас е истинска чест, както и вдъхновение да сме сред тези професионалисти, на които се възхищаваме. Много се радваме да получим награда като все още недипломирани архитекти и си пожелаваме догодина да продължим с ентусиазъм да участваме и в много други конкурси“, каза Анета Лазарова.


ARCHINOVA 2022 се осъществява със съдействието на: Генерален спонсор Rehau, Златни спонсори Ideal StandartWienerbergerТехнопанелAlukönigstahl, Сребърен спонсор Hörmann, Спонсори събитие ЕТЕМ и OLYMPUS


Официални партньори на ARCHINOVA 2022 са: САБКАБУАСГСЛАНБУВСУ „Любен Каравелов“ВСУ „ Черноризец Храбър“Архитектурно-строителна седмицаИЕЦ

Медийни партньори на събитието: DiblaDetaili.bgStroiteli.bgЖилища1kam1


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

 

Добави Коментар
Няма добавени коментари