ROCA ONE DAY DESIGN CHALLENGE С ВТОРО УСПЕШНО ИЗДАНИЕ В БЪЛГАРИЯ

13.11.2019 | Категория: Всички

Второто издание на Roca One Day Design Challenge в България събра на едно място младите таланти в архитектурата и дизайна. Състезанието се проведе в Експо Баня София - корпоративната изложбена зала на Рока България, на 9 ноември. То предизвика участниците в рамките на един ден да създадат редизайн на продукт за баня, чрез който да се подобри уелнес изживяването у дома и здравословният начин на живот. Изискванията към проектите бяха свързани с подобрение на здравето на потребителите, адаптируемост към съществуващи пространства и решения, възможност за лесно почистване и поддръжка.

Проектът STEAM на Десислава Петрова и Лилия Петрова  се отличи и спечели първата награда от 2000 лв. В основата на проекта е умивалник, който чрез пара позволява измиване на лицето, като така пести 50% от използваната вода, при това спомага за по-чиста и деликатна кожа. Иновативният продукт разпръсква етерични масла, облекчава запушените синуси и нос, а чрез ароматерапия премахва стреса и енергизира ума и тялото. Орлин Давчев, член на журито, заяви: „Защо избрахме този проект за победител? Според журито единодушно това е проектът, който покрива всички критерии. Едновременно е и оригинален, изпълним, има единство на функция и форма, и не на последно място е много добре презентиран и обяснен."

Втората награда от 1000 лв. спечели Кръстьо Калъчев за проекта Happy Feet, свързан с хигиената на стъпалата и съчетаващ различни функции. Когато стъпалото на човек се постави в устройството, сензор активира водна струя. Уредът е подходящ както за деца, така и за възрастни. Освен хигиена, продуктът предлага отпускане и борба със стреса чрез воден масаж, а чрез UV лампа подпомага и борбата с гъбичките по краката. „Наградата се присъжда, защото много добре адресира проблема с умората, ние всички се припознахме като потенциални ползватели. Устройството е малко, компактно, иновативно.", беше коментарът на Илиан Милинов и Веселин Симов, членове на журито.

Проектът 383 на Росен Фичеров спечели третата награда от 600 лв. Проектът включва душ капсула, в която потребителят може да се наслади на контролирана амбиентна светлина, звуци и аромати в реалистично виртуално изживяване, в което специални панели пресъздават форми и картини от природата. Панелът е изработен от тънка мрежа, която подпомага пестенето на вода, като разчита на повторното й използване. „Това е един много добре представен проект, който е насочен към бъдещето на баните, много ясно дефиниран продукт, който отговаря изцяло на изискванията, които бяха поставени, така че има достатъчно основание, за да бъде присъдена тази награда", подчерта журито.

Журито във второто издание на Roca One Day Design Challenge в България е съставено от утвърдени професионалисти в областта на архитектурата и дизайна, като Георги Червендинев, ръководител на катедра Инженерен дизайн в Технически университет – София, Орлин Давчев, зам.-декан по учебната дейност в Архитектурен факултет, Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София, Илиан Милинов, основател на  Ilian Milinov Studio, Иво Попов, преподавател в департамент „Дизайн" и доктор по дизайн в Нов български университет и Веселин Симов, Мениджър маркетинг на Roca за Югоизточна Европа.

Вярна на своята ангажираност към иновациите и дизайна, Roca организира този конкурс с цел подкрепа на младите таланти в техните първи стъпки на кариерно развитие. Roca One Day Design Challenge е създаден в Испания през 2012 г. като платформа, в която младите дизайнери и архитекти могат да развият своята креативност и да получат обратна връзка от доказани професионалисти. Състезанието е едно от най-вълнуващите в дизайн сектора поради времевото ограничение и се провежда в 12 страни. Тази година, за първи път, победителите на първа награда във всяко от изданията ще бъдат поканени на големия финал в Барселона, който ще се проведе в началото на 2020 г.

Галерия със снимки от конкурса може да разгледате ТУК:

.............................................................................................................................................................................................

Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. За повече от 100 години дейност, компанията има 24 245 служители, 82 производствени предприятия и оперира в над 170 държави на пет континента.

.............................................................................................................................................................................................

ЗА КОНТАКТИ:

Мария Ивчева

тел. 02 930 59 14

e-mail: [email protected]

.............................................................................................................................................................................................


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар

няма добавени коментари
Зареждане...