СПОТ ЛАМПИ

  • 26.09.2022
  • Всички

Спот (от англ. spot – петно) лампи или още насочващи се лампи, са вид осветителни тела, които могат да променят посоката на светлинния лъч. Всяка лампа, на която след монтажа може да променим посоката и на светене, може да се нарече спот лампа.

Насочващите се лампи се използват за осветяване на определени зони или обекти в едно помещение, като по този начин подчертават важни елементи в стаята или дават възможност за повече гъвкавост при нужда от допълнителна светлина. Самото насочване се осъществява чрез завъртане на светещия елемент или чрез гъвкаво или чупещо се рамо, а понякога и като комбинация от двете. Често се използват спот лампи на релса (шина), където освен посоката на светене може да се промени дори местоположението на лампата, като се плъзне по релсата.

Доколкото спот лампата е насочваща се лампа, тя може да бъде:

  • луничка;
  • настолна лампа;
  • лампион;
  • аплик;
  • плафон;
  • нощна лампа;
  • пендел;
  • градинска лампа и др.
  • Първоначално под spotlight се е разбирало прожектор или театрален прожектор, който осигурявал насочен сноп светлина към определен обект на сцената, но с навлизането на все по-разнообразни осветителни тела на пазара, определението е разширило своя смисъл и сега се използва за всички лампи с насочващ се лъч светлина. 

LED спотовете, които са много разпространени днес, имат голямо разнообразие от стилове, цветове и форми. Те могат да бъдат кръгли, цилиндрични, сферични, спот лунички за вграждане, преместваеми, както и да са спот лампи за таван или спот лампи за стена. 

При всяка насочваща се лампа е важен ъгъла на осветяване. Това е ъгълът, който образува лъча светлина, излъчван от лампата и повърхността, на която е фиксирана спот лампата. Най-често, ако няма други изисквания този ъгъл е около 120º.

Приложение на спот лампите

Обикновено полилеите и плафоните са осветителни тела по-подходящи за дневни и спални. Те предлагат възможност за осветяване на помещенията във всички посоки и се използват за основно осветление. Те имат по-меко, релаксиращо осветление и са главни осветителни тела в помещението. Насочващите се осветителни тела имат по-фокусирано ярко осветление и намират няколко основни приложения:

1. В търговски обекти.

Спот лампите намират широко приложение във всички търговски обекти, както за дрехи, така и за храни и напитки. Това е така, защото имат по-тесен лъч и могат да се насочат към определен обект, който трябва да се фаворизира. Например щендер с нови дрехи или плот, на който са разположени най-новите колекции книги. Обикновено се използва студено бяла светлина с висока яркост. Доказано е, е този тип светлина прави стоката добре осветена и по-желана.

2. За постигане на акцентно осветление.

Когато искате да осветите конкретни обекти от интериора, като например ниша в стената с китайска ваза, глава на елен с рога, поставена на стената, открит рафт отрупан с книги и малки статуетки, можете да постигнете това със спот лампи, които могат да са, насочващи се LED лунички за таван или друго насочено осветление. Така се създава красив акцент и дома става по-уютен и стилен.

3. В художествени галерии.

Много често над картините в галериите има хоризонтална LED спот лампа, осветяваща картината под нея. Чрез завъртане около оста на светещата част се постига оптимално осветление на картината. В някои домове също се използва този тип спот лампа за осветяване на, намиращите се там картини или гоблени.

4. За осветяване на работна повърхност.

Почти всички офис лампи за бюро са тип спот лампи. Понякога това се постига чрез гъвкаво рамо или чрез въртяща се глава, но независимо от метода това е необходима функционалност за този тип лампи. Настолните лампи за бюро осигуряват силна насочена светлина точно в работната площ без да заслепяват или да създават неприятни сенки. Някои от тях са и димиращи, за да се настрои светлината според желанието.

5. За четене в спалнята.

Ако обичате да четете в леглото, лампата с насочена светлина е задължителен аксесоар. Така с не много силна светлина, насочена точно върху книгата, получавате светлината, която ви е необходима за четене, без да пречите на партньора си да спи.

Насоченото осветление може да се използва и като помощник на допълнителното осветление. Когато проектираме осветлението на дадено помещение и започнем да изграждаме слоевете светлина, първоначално определяме общото или главното осветление. 

След това определяме осветлението, което ще ни позволи да извършваме определени задачи в помещението, като например в кухнята, това е плотът, на който подготвяме храната. Решаваме задачата с допълнителното осветление и като следваща задача е насочващото се осветление. Дори то да не е насочено към определен обект, може да ни послужи да осветим някои по-тъмни части на помещението и по този начин да получим пълноценно и хармонично осветен дом.


ЗА КОНТАКТИ:


+359 879 861 909
[email protected]
https://lightluxury.bg
https://www.facebook.com/lightluxury


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари