СТАБИЛНОСТ НА РАЗМЕРИТЕ НА ПОДОВАТА НАСТИЛКА

  • 11.12.2023
  • Всички

Има подови настилки с много добра стабилност на размерите, което означава, че не се деформират с времето, както други видове подове.

Това прави виниловата настилката на клик система отличен избор за спални, всекидневни, коридори и офиси без разширителни фуги между стаите. Какво всъщност означава това? Прочетете, за да разберете!

ПРОБЛЕМ

При избора на пода трябва да се има предвид, че виниловите плочи могат да променят размера си поради температурни промени, както и промени във влажността на въздуха. Ролята на разширителната фуга е да създаде резервно пространство за подовите плочи в случай на промяна на размерите (разширение). Ако няма компенсатор, подът няма да може да се движи свободно и това може да доведе до изкривяване, измятане или разместване, както и до скърцане на пода при ежедневна употреба.

Топлинното разширение (дилатация) е физическо свойство на телата и засяга всички материали. Ето защо, ако искаме да се насладим на равномерен под на площ дори от 200 м2, си струва да обърнем внимание на идентифицирането на технологията на производство на продуктите. Изборът на красиви плочи в структура от дърво, камък или мрамор не означава компромис. Можете да се насладите на красив и издръжлив под без дилатационни фуги.

ПОДОВЕ И ДИЛАТАЦИОННИ ФУГИ

Както споменахме, топлинното разширение е физическо свойство на всички материали. При подовете първият фактор, който може да загрее пода до температури над 27 °C  е слънчевата светлина. Нека разгледаме различните видове подови настилки в този контекст.

  • Винилови плочи – те са издръжливи, водоустойчиви и тихи. За съжаление, традиционната технология на гъвкав винил, изработен от 100% PVC, има недостатък, ако е изложен на високи температури. Изложени на слънчева топлината, плочките ще се деформират значително, променяйки обема си. Това може да създаде мехурчета, неравности или натиск на клика. Вижте видео с тест за линейни разширения на Arbiton floor >
  • Ламиниран паркет – това е по-евтино решение. Чрез използването на подходяща подложка акустиката може да се подобри, но трябва да се помни, че сглобката на тези продукти не е устойчива на влага - малко количество разлята вода, оставена за няколко часа, може да ги повреди трайно. Умишлено не описваме този тип продукти в това сравнение.
  • Керамични плочки – те са издръжливи, напълно водоустойчиви и със стабилни размери. Тук обаче предимствата им свършват. Акустиката им не може да се подобри, студени са на пипане и не са подходящи за всяко пространство в дома – обзавеждането на детска стая или всекидневна с плочки на пода е предизвикателство!

РЕШЕНИЕТО

Нека да разгледаме виниловите подови плочи, изработени с технология HD Mineral Core.

Съдържанието е смес от минерали и полимери, напълно водоустойчиво, което предлага безпрецедентни възможности чрез интегриране на много прецизна и солидна клик система за инсталиране. Не на последно място, минералното ядро е стабилно на размерите, благодарение на което няма да се налага да оставяме досадни и неугледни дилатационни фуги между помещенията. Това прави много лесно инсталирането на винил с минерално съдържание [познат като SPC]. Ако сме избрали продукти на Arbiton, можем да ги монтираме в помещенията, без да се налага да оставяме място за разширение при праговете, като запазим само периметърното разширение - при стената. Оставяйки разширение на стената от 0,5 см, можем да монтираме панелите на площ от 200 квадратни метра. Ако увеличим разширението на стената, тази площ може да бъде още по-голяма. Затова подчертаваме, че се препоръчва пространство за разширение от 5 милиметра на стената и ако монтажната повърхност надвишава 200 квадратни метра, пространството на разширение на стената трябва да се увеличи до 10 милиметра.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Подовите панели на Arbiton с HD минерално ядро са устойчиви на пряка слънчева светлина. Те са 2 пъти по-стабилни на линейни разширения (до 0,05% според EN ISO 23999) спрямо традидионните LVT подове. Технологията HD Mineral Core позволява пода да се монтира до 200м2 без дилатация, както и висока стабилност на размерите дори в много слънчеви помещения (с минимални линейни разширения).

Предимствата на технологията HD Mineral Core не свършват със стабилността на размерите и пълната водоустойчивост. Специалното AntiScratch покритие - Titanium Nano Layer предпазва повърхността на плочките Arbiton от надраскване. Добавянето на това към съдържанието на твърди минерали ни дава клас на употреба 23 за жилищни помещения и клас на употреба 33 за търговски помещения. Клас 23 - интензивно използване в жилищни помещения [коридор, кухня, коридор]; клас 33 - интензивна употреба в търговски площи [напр. класни стаи, коридори, кабинети]. 

SPC настилките Arbiton са тихи за ходене и много приятни на допир. Всички тези елементи правят възможно твърдението „красив като дърво, практичен като керамика“, когато говорим за подове Arbiton. Разгледайте предлаганите декори тук >


ЗА КОНТАКТИ:


0886 087 267
[email protected]
www.nolina.bg

Facebook
Instagram


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари