ТАЙНИТЕ НА ХОТЕЛСКАТА БАНЯ

  • 13.05.2019
  • Всички

автор: ArchView Gradinarska, проекти iHOT@L ROOM  и "Жълто настроение в хотелска част"

 

Опитните туристи знаят, че сервизното помещение издава цялостния дух на хотела и отношението му към гостите и удобството на техния престой. Макар на пръв поглед хотелските бани да изглеждат стандартизирани и доста праволинейни с логично разпределение на душ, мивка, тоалетна чиния и закачалки за хавлии и кърпи, истината е, че точно този интериор често създава немалко главоболия на дизайнерите, независимо дали проектът е за създаване или преустройство на баня. Това пространство за уединение не просто трябва да отговаря на най-актуалните изисквания за удобство и модерен дизайн, но за всяка част от него трябва да се помисли, използвайки широк набор от логични и устойчиви решения. Обзавеждането на това помещение е цяло изкуство, което никак не е за подценяване. Независимо колко луксозни и изрядни са стаите, износената или недотам функционалната баня винаги могат да развалят цялостното впечатление на гостите.

Затова ще припомним някои от основните трудности при дизайна на хотелска баня, на които да обърнете внимание в процеса на проектиране.

автор: Ивана Янкова, проект "Бреза"

Използвайте даденостите във ваша полза

Докато работи по преобразяването на историческия хотел „Мейфеър“ в Лос Анжелис между 2016 и 2017 г., архитектът и дизайнер Гула Йонсдотир решава да не променя и мести оригиналния водопровод – което само би струвало време и допълнителни разходи – затова се фокусира върху „пълната промяна“ на малките помещения в стил от 1920-те години, превръщайки ги в модерни бани, достойни за възхищението на днешните гости на хотела. За да направи баните по-светли и оптически по-просторни, тя използва бели плочки за основа на стените и счупени парчета от черни плочки в детайлите; така им придава уникални декоративни шарки, вдъхновени от шедьоврите на Гауди в парка Гюел в Барселона.

Правилно налягане на водата

Решавате да използвате душглава с разпръскване тип „дъжд“, за да предложите на взискателните клиенти едно спа усещане и сте в правилната посока – далеч в миналото останаха времената, в които на баните се гледаше като на компромисни пространства, чиято площ спокойно може да бъде сведена до минимум за сметка на жилищното. Хотелските бани със спа характеристики са покана за отмора и начин за привличане на повече гости с обещанието за временен лукс. Но не бива да забравяте, че за да бъде подобен тип душ наистина ефективен, е необходимо достатъчно високо налягане на водата.

Предимството на работата в новопостроени обекти е, че можете да предвидите това в най-ранен етап, докато при обновяването на хотели се изисква доста повече „маневриране“ и стратегии, за да достигнете необходимото налягане. То трябва да бъде еднакво на всички етажи от сградата, което може да е проблем в зависимост от начина, по който първоначално са поставени тръбите.

автор: Емил Милков; проект: Баня към спалня апаратамент изгрев

Колко е важно отводняването

И макар че преходните душ кабини и душовете с глави с разпръскване тип „дъжд“ безспорно имат своето спа излъчване, от друга страна, могат да ви изненадат по неприятен начин – отводнителната система, особено ако каналът е скрит встрани от кабината, а не поставен в средата й, може да направи така, че гостът на хотела, вземащ си душ, да се озове в недотам приятна локва. Това е проблем, който може да бъде избегнат още в процеса на поставяне на плочките – подът и коритото на душа трябва да бъдат под ъгъл, гарантиращ правилното оттичане на водата.

Гореща вода в изобилие

Откакто душ кабините изместиха ваните, всеки гост очаква да може веднага да се наслади на горещ душ, без да чака. В един голям хотел е необходимо използването на повече от 10 топлообменници, които да бъдат в постоянна готовност да подгреят водата сутрин и вечер. 30-годишният хотел „Краун Плаза“ в Мелбърн, Австралия, успява да намали разхода си на електричество с цели 29% само с подмяната на неефеквитните атмосферни котли с модерни автоматизирани решения

автор: Емил Милков; проект: Баня апаратамент изгрев

Да мислим зелено

Оказва се, че именно баните държат лъвския дял в отпечатъка върху околната среда, който оставят хотелите. Благодарение на развитието на технологиите през последните години, вече е възможно не само драстично да се намали водното потребление, но и в същото време това да не лиши гостите от едно невероятно изживяване в банята. Докато традиционните тоалетни използват до 13 литра при пускане на водата, по-новите икономични модели рядко се нуждаят от повече от 5 литра. В следващите няколко години тенденцията е технологиите изцяло да променят начина, по който работят хотелите – така например, една цялостна система за управление може да подаде сигнал, че кранче номер две в стая 516 не спира да тече.

Ефективна вентилация

Тя е задължително условие за един добър проект, което трябва да осигурим още в началните етапи на работа. В хотелите обикновено се използва централен отдушник за вентилация на стаите за гости, но тъй като той се монтира на тавана на сградите, горните етажи се радват на много по-добра проветривост от долните. Поставянето на вентилационна система във всяка хотелска баня помага да се подобри качеството на въздуха, намалявайки влажността и възможността за поява на мухъл.

автор: EXTRAVAGANCE design, проект: The bathrooms

Осветление и огледала

Осветлението е ключово във всяка една хотелска баня, не само защото осигурява приятна атмосфера, но и защото именно там е мястото, където гостите се посвещават на поддържане на своя външен вид. В допълнение към основното осветление в банята, замислете се сериозно и за монтаж на огледала с вградено осветление. Те осигуряват съвършено разпределение на светлина в бани, които не могат да се възползват от слънчевите лъчи.

автор: Flexible Design, проект: B.O.E. интериорен проект на баня

.............................................................................................................................................................................................


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари