ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА DIBLA DESIGN AWARDS

  • 22.11.2018
  • Всички

Третото издание на Националното съревнование за интериорен дизайн Dibla Design Awards, организирано от Платформата „Дибла“, нагледно показа как трябва да се провеждат събития на световно ниво в България. Стилната атмосфера, артистичната аранжировка, прекрасно подбраната музика и специалните гости на събитието допринесоха за това Церемонията по награждаването на 21 ноември 2018 г. в Sofia Event Center да събере рекорден брой гости и заслужено да застане в центъра на медийния и обществен интерес. Благодарим на всички дизайнери, дръзнали да се изправят срещу общо 75 талантливи конкуренти с над 150 проекта в съревнованието за престижните отличия! От година на година качеството на подадените кандидатури е все по-високо и това убедително доказва, че дизайнът в България устремено върви към световно признание и сцена. Неоспоримите достойнства на представените интериорни решения сериозно затрудниха международното жури, специално подбрано от родни и чуждестранни специалисти в областта на дизайна. 16-те членове изразиха искреното си задоволство от посоката, по която е поел българският интериорен дизайн, и постоянното развитие и успехи, които той бележи.

Гости на събитието бяха над 750 представители от деловия елит на България, журналисти от водещи медии, някои от най-влиятелните и популярни фирми у нас, както и партньори от Годишната ни партньорска програма, потенциални инвеститори и клиенти, и разбира се – есенцията на събитието – интериорните дизайнери. По време на Церемонията те имаха възможност да създадат полезни контакти и да споделят информация за свои изпълнени и бъдещи проекти. Всеки от гостите получи специално създаден за събитието луксозен албум, в който бяха поместени всички номинирани проекти. Отличените с награди интериори съвсем скоро ще ни радват от страниците на традиционния годишен каталог на „Дибла“ „Най-доброто от интериорния дизайн за 2018“.

Церемонията откри създателят и собственик на ПлатформатаГенчо Гоев. Той приветства гостите и представи бъдещите цели на „Дибла“, както и нови и интересни продукти, които скоро очакваме да заработят в полза на българския дизайн. Г-н Гоев покани на сцената водещите – тандем, доказал се като успешен още по време на миналогодишното издание на Dibla Design Awards – Мария Силвестър и Костадин Крантев, и повери доброто настроение на присъстващите на техния професионализъм и чар.

От страна на журито почетни гости на церемонията бяха Хасегава Аой, Франческа Перани, Алин Добреску, Кристиян Дуйкарт, доц. д-р Васил Живков и Пламен Братков. От трибуната арх. Братков сподели вижданията си за развитието на българския дизайн и за неговото място в световен план, а международният специалист с опит не само в дизайна, но и в журирането на нашия конкурс за втора година г-жа Хасегава Аой сподели впечатленията и разсъжденията си за развитието на Dibla Design Awards, както и за ролята и мястото на интериорните конкурси въобще. Президентът на ФЕСПА и основател на Retail Communications, Print and Display и GSI Printing г-н Кристиян Дуйкарт представи свои експертни съвети за професионалистите в областта.

Музикантите от Groove Department поднесоха на гостите силна доза фънк-джаз ритми, които допълнително наситиха така или иначе еуфоричната атмосфера – всички с нетърпение очакваха да разберат кои участници ще са финалисти в разделите жилищен и обществен интериор, и кои проекти ще извоюват наградите във всяка от осемте състезателни категории. Всеки имаше възможността да препоръча свой или чужд интериор до 10 октомври на сайта на кампанията www.dibla-awards.com, а отговорното решение за номинация или награда бе изцяло в ръцете на взискателното ни международно жури. Гласуването, както винаги, бе проведено независимо за всеки проект по шест критерия – общо въздействие, цялостност, оптимизация на пространството, ергономичност, точност при визуалното представяне и оригиналност, като проектите бяха представени анонимно пред журито.

Настъпи дългоочакваният момент – обявяването на наградените проекти и хората, стоящи с неуморния си труд и безспорен талант, зад тях. Поздравяваме ви за усилията и безупречната работа:

  • категория „Апартамент“ – dontDIY
  • категория „Фамилна къща“ – Fimera Design Studio
  • категория „Нощен клуб“ – Чавдар Тодоров
  • категория „Ресторант/бар-ресторант“ – Stephen George International
  • категория „Хотел“ – Еял Тахор
  • категория „Спорт/Разкрасяване и спа“ – Меги Илиева
  • категория „Офис/Работна среда“  - Cache Atelier
  • категория „Магазин/Изложбена площ“ - Cityscape Architects

Наградата за най-добре поддържан професионален профил в Платформата връчи неуморният двигател и женското очарование на „Дибла“ - дизайнерът Симона Стоянова. Наградата се определя въз основа на най-висок среден рейтинг на публикуваните проекти през годината с най-много общи преглеждания от потребителите и заслужено я спечелиха професионалистите от Татяна СТАНЧЕВА | TANNE design studio.

Във всяка професия – особено творческите – има хора, които впечатляват не само с проект или идея, а с цялостния си принос, с безкомпромисен професионализъм и постоянство. Те се превръщат в еталон за бранша си и задават високите стандарти в него. В областта на интериорния дизайн тези хора често пренасят славата и авторитета на българските проектанти на международно равнище. Всяка година „Дибла“ се наема с нелеката задача да открои един от тях. За наше щастие, конкуренцията за званието „Дизайнер на годината“ е винаги напрегната – това говори за високото и постоянно повишаващо се ниво на българския дизайн, както и за развитието в обществото на плодотворна среда за неговата изява. Именно затова обаче изборът е неимоверно труден – защото сред кандидатите няма нито един, който да не е достоен за званието. Тази година журито се опита да сравни заслугите на три утвърдени и популярни имена за развитието и разпространението на българския интериорен дизайн. Кандидатурите в тази категория се избират от самопредложили се дизайнери, такива предложени от трети лица и предложени от „Дибла“. Именно екипът на Платформата следи развитието на бранша от години, познава в детайли професионалистите, тяхната дейност и проекти и има основна функция при окончателния избор на „Дизайнер на годината“. Най-авторитетното признание в бранша се присъжда за развитие и принос към българския дизайн, опит, професионализъм, разнообразни по естество и мащаб проекти и успешно популяризиране на българския дизайн на международна сцена. Най-желаното отличие връчи г-н Иво Димитров, а Дизайнер на годината 2018 г. е Краси Капитанов.

Красимир Капитанов е роден през 1968 г. Завършва НХА при проф. Светлин Русев, специалност Живопис, но неговата страст са обществените интериори. Там са и основните му постижения.  Краси не робува на краткотрайни модни тенденции и не се бои да рискува. Неговите проекти са отразявани с обширни публикации и интервюта в “Bravacasa”, „Наш дом“, “Design & Market”, “DeZona”, „Списание MD“ и много други от най-уважаваните специализирани издания. Редица известни марки у нас доверяват свои проекти и обекти на неговите идеи. Канен е и да участва в журито на утвърдени интериорни конкурси. От четири години е специален гост-лектор в НБУ София, катедра Дизайн, като последните две води майсторски клас. През 2014 г. Красимир Капитанов получава приза „Човек на ХХІ век“ в категория „Креативно мислене“ лично от вицепрезидента на България – г-жа Маргарита Попова. На Dibla Design Awards 2017 г. Краси е финалист в категория „Нощен клуб“ и победител в категория „Ресторант“.

Гилдията на интериорните дизайнери в България винаги е мечтала да има сцена от нивото и мащаба на Dibla Design Awards и в България, и ето че за трета година мечтата се превръща в реалност! Благодарни сме на всеотдайния екип на Платформата, на партньорите ни – доказали се специалисти и едни от най-големите фирми в бранша, които ежегодно подкрепят инициативата, както и на всички проектанти и ценители на изкуството за участието и подкрепата. Основна цел на Dibla Design Awards е да онагледи постиженията и успехите на българските проектанти и да им предостави достойна сцена, на която да заявят уменията си. От друга страна, съревнованието зарежда проектантите с допълнителен творчески стимул и им осигурява необходимото поле за изява, което ги мотивира да предложат на крайния потребител най-доброто, на което са способни. Не на последно място, Dibla Design Awards ни даде възможност да привлечем реномирани авторитети от цял свят в състава на журито на конкурса, които са и наши посланици извън България. Интериорните решения, които достигат конкурсния етап на съревнованието, обогатяват портфолиото на Платформата, което ние представяме пред множество инвеститори в страната и чужбина. Щастливи сме, че можем да допринесем за това развитие и да отчитаме градацията в нивото с всяка изминала година. Благодарим за незаменимия ви принос за съревнованието Dibla Design Awards, за това че сте до нас в тази специална инициатива!

.............................................................................................................................................................................................

Съорганизатори на DIbla Design Awards:

                                                                          

Медийни партньори:

Добави Коментар
Анна Йоцова- Михайлова
Хубаво събитие, което поощрява естетиката, стила и красотата и дава стимул на професионализма в България, въпреки ъндърграунда и грозотата в други сфери от трудния български живот. Както е казал,( не си спомням кой ) много мъдро: "Красотата ще спаси света."