ТЕРМОДЪРВЕСИНАТА - СУПЕРГЕРОЯТ ЗА ТЕРАСИ И ОБШИВКИ

  • 24.04.2024
  • Всички

Има дървесни видове, които сме свикнали да възприемаме за посредствени и негодни за употреба на открито. Вземете напр. бора и смърча: тяхната дървесина е мека, нетрайна, измята се, от нея тече смола. Могат ли да се мерят с екстериорни класики като тика? Макар въпросът да звучи реторичен, оказва се че може! Ключът към свръхкачествата им се нарича термообработка.

Температурна метаморфоза

Закаляването на дървесина чрез нагряване е било практикувано още в древен Китай при направата на домакински съдове, както и от викингите при строежа на кораби. Неслучайно Lunawood, пионерът в модерното производство на термодървесина, е базиран във Финландия. Термичната модификация е технология, чрез която качествата на дървесината се подобряват значително след продължително, контролирано въздействие с висока температура и пара. Процесът протича без участието на химикали, а резултатът му е абсолютно натурален, безвреден и екологичен продукт. Термообработката променя структурата на дървесината и лишава вредители като гъби и насекоми от естествената им храна. В комбинация с драстично намалената ѝ влажност, термодървесината придобива устойчивост на гниене и изключителна геометрична стабилност. Последното е особено важно за съвместимостта ѝ със системи за скрит монтаж. Трябва да отбележим и приноса на термообработката и към естетиката и дизайна: след нея дървесината придобива изключително благороден тъмен цвят, който в зависимост от вида варира от карамелено-кафяво до наситено тъмно орехово.

Създадена за навън

Термодървесината е създадена специално за приложения на открито, в търсене на местни, екологични алтернативи на тропическите видове, ползвани от векове в екстериора. С нейна помощ изключително актуалната дизайнерска концепция за превръщане на терасата в открито продължение на дневната е осъществима по най-удачен начин. Декингът, фасадите, перголите, оградите и портите от термобор и термоясен се нареждат сред най-дълготрайните при моделите от масивна дървесина. При правилно конструиране и редовна поддръжка, животът им надхвърля 25 години, а за вертикалните приложения и повече. При контакт с вода и влага термично модифицираната дървесина набъбва и съсъхва многократно по-малко в сравнение с необработената. Така тя запазва стабилна форма и размери през годишните сезони, което позволява изграждането на тераси и фасади с помощта на модерни системи за скрит монтаж. 

Благодарение на тях освен изчистени повърхности, ненарушавани от дразнещи глави на винтове, получавате елегантни линии с еднакви, равномерни фуги на декинга или фасадата. Освен това за прецизността на крайния резултат сте зависими в много по-малка степен от уменията на изпълнителя. Тези им предимства превръщат термоборът и термоясенът в любимци на дизайнери и архитекти за разнообразни екстериорни решения особено при обекти в близост до морето, където влагата и солта са истинско изпитание за много конвенционални материали.

Дизайнерски форми

Първото, което впечатлява при среща с термодървесината, е нейното благородно излъчване. Ще разпознаете термобора по топлия карамелен цвят със сатенен блясък и живия, контрастен рисунък, изпъстрен от характерни овални чепове. При допир нежната му повърхност доставя неповторимо копринено усещане. От своя страна термоясенът респектира с усещане за елитно потекло. Неговият наситен цвят „тъмен орех“ в комбинация с живописен фладер и високата му твърдост го превръщат във фаворит на дизайнери и архитекти при проектирането на тъмни интериори.

Но освен с изискания си тъмен цвят, термодървесината вълнува дизайнерския свят с още едно свое лице: стабилното ѝ поведение позволява изработката на ефектни 3D обшивки. Наскоро финландският производител Lunawood пусна в продажба нова серия профили със забележителна декоративна стойност. Наред с фасадните си приложения моделите Luna Aalto, Luna Fema и Luna Triple са подходящи за изграждане на изящни вълнообразни и силно оребрени ламперии в интериора. Интелигентният дизайн на профилите спомага както за лесното обшиване на цели стени, така и за направата на дизайнерски акценти като колони или кухненски острови.

Максимална добавена стойност

Теоретично всеки дървесен вид може да премине през процес на термична модификация. Определяща при избора на дървесина е рентабилността на обработката ѝ. Най-големи качествени изменения се постигат при бора, смърча, ясена. През последните години иновативната американска компания MOSO предложи на пазара декинг от термобамбук. Впечатляващо е как от бързорастяща култура като бамбука с помощта на модерните технологии може да бъде произведен толкова рафиниран и дълготраен продукт, съперничещ си по характеристики с класики като тика. Респектираща е 25-годинишната гаранция, която производителят дава на своите ламели.

Важно е да се отбележи, че температурната модификация може да бъде извършена по много различни технологии и при различни условия. За съжаление, не всички от тях са стандартизирани и не гарантират същите резултати. Продуктите с най-високо качество могат да бъдат разпознати по търговската марка ThermoWood®. Тя е собственост на Международната асоциация за термодървесина (ITWA), на която финландският производител Lunawood е един от основателите.

Декинг, фасадни профили, шиндли, греди и други решения от термодървесина вече са достъпни за професионалната публика и в България. Официален дистрибутор на продуктите на Lunawood, MOSO и други утвърдени производители е ЙАФ България.


ЗА КОНТАКТИ:

+359 725 683 10
[email protected]
www.jaf-bulgaria.com


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари