ЦВЕТОВЕТЕ НА 2019?

24.04.2019 | Категория: Всички

Към всеки проблем има поне два подхода. Първият е конвенционалният. Обикновено, той носи по-голяма сигурност, състои се в следването на теченията, тенденциите, модата. Тук творческото предизвикателство е по-малко, но по-малки са и рисковете.

А кой определя цветовите тенденции в дизайна? И не представляват ли такива прогнози самоизпълняващи се предсказания? А доколко са ясни и категорични?

Така или иначе, за тази година френската агенция за прогнозиране на световните тенденции NellyRodi очаква да откриваме повече тъмни и наситени цветове в интериорните решения през 2019 г., заменяйки влечението към скандинавското бяло, пастелните тонове и светлото дърво от последните години. Световните марки за бои и багрила – като Бенджамин Мур, PPG, Шъруин Уилямс, и, разбира се, „Пантон“ – пък предсказват силно присъствие на наситени нюанси на синьото до меки теракотени нотки. Завръщане се очаква да направи и бордото – от класическото до откровено пурпурното особено в меката мебел.

Дали причината се крие във все по-засилващото се движение за здравословен и екологичен живот, или заради увеличаващата се необходимост на градския човек от връзка с природата, но маслено зеленото сякаш никога не излиза от мода. Тази година то – в разновидността си „Органик“ – е Цвят на годината според „Оргахим“.

Изследователският и информационен център за цветовете „Пантон“ пък определя „жив корал“ (в розово-оранжеви нюанси със златисти оттенъци), с код 16-1546, за Цвят на годината.

Някои анализатори отчитат увеличение на продуктите в цветовете „горчица“ и „къри“, или сливането им в „матово злато“; други обръщат внимание на решенията в по-неутрални светли цветове с естествени нюанси.

Оказва се, че синьото е първият цвят, който хората се осмеляват да използват, след белия. Може би това убеждава някои експерти, че тази година тъмното пауново синьо ще е в центъра на вниманието с типичното си съчетание от умерена екстравагантност и елегантност.

.............................................................................................................................................................................................

В търсене на сигурно удовлетворение за клиента и актуален стил, всеки дизайнер може да избере от тези модерни цветове, или да прибегне към класически, устойчиви, неувяхващи комбинации. Съвсем друг подход обаче споделя Дизайнерът на 2018 г. Краси Капитанов. Опирайки се на опита си на художник, битието си на проектант и призванието си на педагог, той предлага по-предизвикателен път.

BEDROOM

Идеално равновесие в целия цветови спектър. Нюансите си хармонират в деликатните си полутонове, без крайните стойности. Пример как може да се осигури богата цветова картина единствено чрез светлинни решения. Отхвърляйки по принцип тезата за „модерни цветове“ и „актуални цветови комбинации“, той настоява, че няма „модерни“ цветови решения, има „хармонични“ такива. Всяка мода унифицира, и докато „модерният“ избор е винаги сигурен, той никога не е изключителен.

CHOCOLATE BURGAS

Равновесие в студения спектър с помощта на текстила, подсветките по иначе неутралния графит и монитора. За Краси, цветът и цветовите комбинации имат не просто визуален, естетически аспект, а пряко психологическо въздействие върху всеки от нас. Затова е важно да открием палитрата, от която имаме нужда и е в хармония с нас самите в конкретен етап от живота ни.

GINGER

Равновесие между топло и студено, като студените нюанси са осигурени чрез светлинни решения. С своите проекти той нагледно доказва тезата си, че няма красиви цветове, има красиви цветови хармонии! Тоест, всеки цвят може да бъде красив, ако е поставен балансирано в правилна среда. И всеки цвят може да изгледа нелепо, когато не е на мястото си.

KIBO

Над 90% в топлия спектър, но въпреки това цялостният изглед е балансиран.Този подход дава много по-голяма свобода, но изисква творческа смелост, а успешното му прилагане предполага значителен професионален опит. Но именно разкъсвайки стандартите и нарушавайки правилата дизайнерът създава уникални и впечатляващи обекти, със своя индивидуалност и характер.

RAFFY

Спокойна еко концепция, в която формата и графичния подход преднамерено вземат превес над цветовите изразни средства. В крайна сметка, всеки сам преценява какъв да бъде подходът му и как да използва цветовете. Факторите за това са много, а май няма правилен и неправилен начин – просто правилен е този, който можеш да направи да работи за теб. Но ако наистина има единни модни тенденции, то те са следствие, налагащо се от работата на добрите и харесвани дизайнери; не обратното!

.............................................................................................................................................................................................


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

 

 

Добави Коментар

няма добавени коментари
Зареждане...