VELUX СИМПОЗИУМ ЗА ДНЕВНА СВЕТЛИНА

  • 06.11.2019
  • Всички

Можем ли да инициираме икономически подем чрез здравословни сгради? Може ли строителният дизайн да има положително влияние върху нашите тела и умове? Можем ли да постигнем стойност чрез потребителски ориентиран дизайн за хора, бизнес и общество? Какво е дизайн на здравословни сгради? Как изглежда, как се усеща и как ни влияе?

Това са въпросите, които над 500 архитекти, учени и строителни специалисти обсъждаха в Париж, в периода 9-10 октомври 2019 г., по време на съвместното провеждане на двете събития: VELUX Daylight Symposium (VELUX Симпозиум за Дневна Светлина) и Healthy Buildings Day (Ден на Здравословните Сгради) – единственият форум в света, посветен на изследването на ролята на дневната светлина в сградите и на начина, по който дизайнът на здравословни сгради може да бъде крайъгълен камък в бизнеса днес.

Залата, в която се проведоха двете събития, беше впечатляваща за всички гости.

ВЕЛУКС България предостави възможност за посещение на форума на група от водещи български архитекти, признати за това, че задават ритъма и посоката на мислене в българската архитектура в момента. „Гостите бяха изключително доволни от формата, цялостната организация, локация и дизайн на събитията. Впечатлени и заинтригувани от запознаването с толкова огромно количество ценна и нова информация, нов поглед върху проектирането с дневна светлина“, сподели арх. Надежда Соколова от ВЕЛУКС България, която беше домакин на българските гости на форума. „Вярваме, че споделянето на информация, идеи и добри практики е и трябва да бъде достъпно, за да постигаме заедно много повече в развитието на архитектурата, здравословните сгради и добрия начин на живот“, допълни арх. Соколова.

Откриване на форума от David Briggs, VELUX Group CEO

Групата архитекти от България, посетила събитията, включва арх. Тихомир Казаков – Стивън Джордж Интернешънъл, д-р арх. Гиляна Комитова - Архитектурно бюро Гиляна и МИА Архитекти , арх. Атанас Панов – ЛП Груп, арх. Цветан Петров – Иво Петров Архитекти, арх. Радомир Серафимов – Ателие Серафимов Архитекти, арх. Светослав Станиславов – СТАРХ, арх. Цветелина Тодорова – RT Consult.

По време на форума бе представено и новото издание на изследването Healthy Homes Barometer 2019 (Барометър на Здравословния Дом 2019). В него се разглеждат проблемите със съвременния сграден фонд. Оказва се, че всяко трето дете живее в това, което изследователският институт RAND Europe, нарича “нездравословна сграда”, характеризираща се с влажност, тъмнина, излишен шум и ниски температури.

Новото издание на Барометър на Здравословния Дом 2019

.............................................................................................................................................................................................

Възможностите за дизайн са безкрайни

Архитектите, участници във форума, представляващи многообразие от практики и географска принадлежност, представиха проекти на сгради, създадени с цел здраве и комфорт и, не на последно място, с особено внимание към нуждите и начина на живот на обитателите им.

Vincent Le Garrec и неговата практика, Nomade Architects, демонстрира това с широка гама проекти – минали, настоящи и бъдещи жилища, училища и обществени сгради.

Nicolas Michelin, създател на ANMA, се спря на връзката между естествената светлина и архитектурния дизайн и илюстрира чрез различни примери как тази връзка се преоткрива в контекста на всяка стъпка от процеса на проектиране.

"Светлината, интегрирана в архитектурата, разкрива самата архитектура. Тя оживява чрез контраста. По този начин сенките стават по-остри и очите ни се наслаждават на обемите," каза Michelin, докато подкрепяше думите си с помощта на няколко свои проекти: Arènes de Nîmes, Училището по изкуства в Limoges, Театъра в Chatenay-Malabry, университетската библиотека в Страсбург, Галерия ARTEM в Nancy, както и нов тип проекти за градско планиране, Les Bassins à Flot Housing, в историческата местност Бордо, Франция.

Как от „един“ да направим „много“ и да увеличим мащаба?

Професионални строителни предприемачи и проектанти от Северна Америка и Европа представиха своите дизайни на къщи, чрез които създават стойност както за клиентите си, така и за собствения си бизнес, като същевременно отговарят на съвременните строителни изисквания и множество схеми за сертифициране.

Лидер в канадската жилищно строителна индустрия и първата, въвела проектиране на здравословни сгради, компанията Great Gulf съумява да комбинира грижата за климата и използването на ресурси за подобряване на комфорта на хората, които живеят, работят и са щастливи в своите домове.

За нас въпросът вече не е дали собствениците на жилища го искат, а КАК да го превърнем в стабилен бизнес и да направим здравословните домове достъпни за мнозинството, а не само за „някои“ хора,“ сподели Tad Putyra, президент на Great Gulf.

Morten Chrone от компанията HusCompagniet, построила над 20.000 жилищни сгради в Дания, подкрепи това. HusCompagniet е лидер на пазара в Северна Европа със силно присъствие в Дания, Швеция и Германия, като ежегодно строят и продават почти 2000 жилища.

Harwil de Jonge​, директор на огромната холандска строителна компания Heijmans Real Estate, с годишен доход 500 милиона евро, също подкрепи тази гледна точка и направи силно изказване: “Здравословният начин на живот следва да бъде за всички, но за съжаление това все още не е реалността. В Heijmans внимателно оценяваме това какви строителни материали използваме: Дали са здравословни? Дали са устойчиви?

От гледна точка на клиента

Споделени бяха и преживявания на жители на здравословни домове. Канадско семейство разказа как са се чувствали в къща, проектирана да бъде здравословна, в сравнение с обичайния си живот в традиционна канадска къща. Четиричленното семейство се преместило в новопостроен дом на компанията Great Gulf, създаден изцяло според новото сертифициране за здравословни и устойчиви сгради Активна Къща, което цели създаване на по-здравословни и по-комфортни домове, без опасност за климата.

.............................................................................................................................................................................................

В продължение на 75 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци, както и набор от декоративни и слънцезащитни продукти, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни системи за домашна автоматизация. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние оперираме на глобално ниво – с производствени и търговски дружества в повече от 40 държави и около 9500 служители. VELUX Груп е собственост на VKR Холдинг, дружество с ограничена отговорност, изцяло притежавано от семейство, притежаващо дружества с нестопанска цел. През 2016 г. VKR холдингът има общо приходи в размер на 2,4 млрд. Евро, като 155 млн. Евро са дарени за различни благотворителни цели. За повече информация, посетете velux.bg.

.............................................................................................................................................................................................


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари