"ВСИЧКО НА СТЕНАТА" УЧЕБНИЯТ МОДУЛ ДИЗАЙН-ПРОЕКТ В ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

  • 10.12.2021
  • Всички

От 10 години модулът “Дизайн проект” e от учебния план на специалността „Инженерен дизайн“, като в него биват обхванати 3-ти и 4-ти курс студенти. Тазги година модулът беше организиран със спонсорството на фирмите Фимера Дизайн и Редвертекс, издателството „Бисмар“, а непосредствено ръководство осъществиха преподавателите проф. Регина Райчева, доц. Десислава Ангелова, доц. Павлина Воденова и ас. Ванина Табакова и се проведе онлайн. Dibla предостави пропуски за наградите Dibla Design Awards и събитието Design>People, на всички участници класирали се на първо място, а на всички участници от второ и трето място покани за церемонията на Dibla Design Awards.

Събитието протече в 5 дни. На първия ден, бяха обявени темата на конкурса: „Всичко на стената“ и се изтеглиха онлайн имената на студентите, участващи във всеки екип. Дизайнерът Валери Маринов от Фимера Дизайннаправи презентация, с която демонстрира прецизната работа на фирмата в областта на жилищния и обществен интериорен дизайн. След него, дизайнерът Цветан Стойков запозна студентите с дейността на Редвертекс в областта на архитектурните визуализации. Разделени на 6 екипа, общо 35 студенти започнаха работата си с брейнсторминг; атакуваха заглавието, и още през този първи ден се насочиха към определени теми.

Във втория ден, студентите продължиха да работят над ситуации, в които попада техния дизайнерски продукт, и създадоха междинната презентация за следващия ден, Разпределиха ролите си за представянето и подготвиха визуалните материали. На следващия ден се състоя междинната презентация. Студентите демонстрираха трактовката на темата: Широко отворената тема спомогна за генерирането на разнообразни идеи. След това бе времето за активно довършване на започнатите идеи, прецизиране на представянето за финална презентация, разработването на по-детайлни решения за конструкции, материали, технология. Преподавателският екип непрекъснато ‚обикаляйки‘ из всички виртуални класни стаи, напомняше целта на конкурса, мотивираше участниците да направят красноречива демонстрация на силата на своите идеи. 

В последния ден се състоя финалната презентация онлайн в организирано общо онлайн пространство, където студентите, преподавателите и външните членове на журито успяха да видят резултата от седмичните усилия. В журито участваха дизайнерите Илиян Милинов; Иван Гроздев и Мая Костова (Фимера Дизайн), Бистра Шишкова („Бисмар“), колегите от катедра Интериор и дизайн за мебели“ проф. Васил Живков, доц. Стела Ташева, гл.ас. Ралица Симеонова, ас. Кармела Ломбарди. След презентацията, журито ‚се оттегли‘ за размисъл и попълване на анкетата за оценяване. На последно общо събрание, бяха обявени единодушните награди на журито:

Първа награда взе екип номер 5, със своя проект „Изкуство за малкия човек в големия град“ (мобилна система за изложби на открито и закрито).

Втора награда: взе екип номер 3 със своя проект „Ти си всичко“ (емоции, спомени, танци, рисуване в един екран).

Трета награда: взе екип номер 2 със своя проект "Horizon" (изложбен павилион за екстериорна употреба на биеналето във Венеция).

Предстои обработката на анкетите, в които самите студенти оцениха събитието и своята работа. Липсата на непосредствен контакт с преподавателския екип и с членовете на студентските екипи не затрудни процеса; напротив, онлайн презентирането даде някои предимства, а именно, по-пълно се използваха възможностите на графичните продукти, на съвместното презентиране, на генериране на ефектна визия. Независимо от особените условия, работата им се увенча с успех, и така студентите доказаха натрупаните през изминалите четири години познания и творчески опит. 

Наградите на спонсорите обхванаха първите три екипа. За тях се осигуриха стажове, покани за събитието Dibla Design Award и Design>People, абонаменти за списание MD и ДМТ.

 


ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари