ДИЗАЙН В КРЪГ - БИЗНЕС ИНОВАЦИИ СЪС СТОЙНОСТ ЗА ЧОВЕКА И ПРИРОДАТА

  • 24.03.2021
  • Материали и технология

Бизнес иновации: От дизайн мислене към истински умен дизайн, снимка: Circulab.com

 

Съществуват много дефиниции и перспективи за дизайн. Повечето от нас са съгласни, че дизайнът е всъщност целенасочено създаване на нещо, което отговаря на конкретни нужди и създава определена благоприятна ситуация. Дизайн декларацията на Монреал, която представлява повече от 700 професионални и образователни организации по света, определя дизайна като „прилагане на намерението в действие: процес, при който създаваме материалната, пространствената, визуалната част в една среда и преживяването в нея”. Не говорим само за естетика или създаване на продукти.

„Дизайнът е дисциплина, която прераства от традиционната концепция за създаване на визуални или материални артефакти към процеса на дирижиране на взаимодействия и преживявания до трансформация на цели системи”, добавя и британската организация за доброволчески иновации Nesta.

Мащабът на това, което създаваме с дизайн, наистина порасна в последните две десетилетия. Проектирайки през 2021 г., не мислим само за потребителя на локално ниво, а за една цялостна мрежа от хора по целия свят, които са взаимосвързани в цикъла на живот на един продукт или услуга. За съжаление в някои индустрии като модната или тази на производство на опаковки продуктите и услугите се проектират съзнателно по начин, по който повече от 80% от вложения материал попада на сметището или в природната среда, или бива изгорен. 

От друга страна, новите технологии като изкуствения интелект, Internet of things и биомимикрия поднасят възможности на дизайна, чиито граници са единствено нашето въображение. Допълнително, креативността е едно от най-важните качества на съвремието. Глобалната икономика преминава през процес на трансформация и технологичните нововъведения поднасят всекидневно предизвикателство пред бизнесите да запазят своята конкурентоспособност.

„Бавно, но съвсем основателно започват да възникват нови нагласи за бизнес развитие. Те струват милиарди долари, ще променят начина, по който иновациите се задвижват в икономиката и ще променят всяка съществена част от нашия всекидневен живот ”, споделя Тим Браун, изпълнителен директор на американската дизайн организация IDEO.

IDEO и фондация „Елън Макартър“ са двете организации, които проправят път на тази нова нагласа - новия начин на задвижване на икономиката, така че всяко едно нововъведение да бъде наистина устойчиво и работещо за всеки елемент от екосистемата. Ресурсите да се връщат обратно в захранването на нов производствен цикъл, а природните системи да бъдат подхранвани от дейността на човека. Намерението да приложим кръговата икономика на практика се нарича всъщност кръгов дизайн. Дизайн, който проектира система, работеща в кръг. Тази практика е основана на системно мислене, за да адресира съвременните предизвикателства, които често са преплетени едно в друго.

Какви са основните стратегии за създаване на дизайн в кръг? Следвайки принципите на кръговата икономика, можем да определим няколко основни и печеливши модела на създаване, които често вървят ръка за ръка със създаване на бизнес иновация и нов модел на услугите.

..........................................................................................................................................................................................

СТРАТЕГИЯ 1: ОТ ПРОДУКТИ КЪМ УСЛУГА
Наистина ли имаме нужда да притежаваме всичко?

Централно на концепцията на кръговата икономика е преминаването на нагласите от „притежавам” в „имам достъп до”. За един бизнес може да бъде много по-печелившо, ако осъзнае, че често потребителите нямат наистина нужда да притежават дадена стока, а просто искат да я използват краткотрайно, без да се обвързват с нея дългосрочно. Напоследък се появиха много компании, работещи с този бизнес модел, предлагащи всякакви стоки за краткосрочна употреба (наем, абонамент, споделяне, лизинг).

Успешен е примерът на холандският производител на слушалки Gerrard Street.

По официални данни изхвърляме около 15 000 тона слушалки на сметището всяка година заради малки механични повреди или заради технологични въведения. Осъзнавайки този проблем, Gerrard Street създават дизайн за слушалки, който не използва никакво лепило за сглобяване на продукта, може да се преправя и да се ъпгрейдва с нова технология. Компонентите са устойчиви и стандартизирани и 85% от тях се преизползват за направа на нови модели. И най-важното - за да останат в технологичния цикъл, те се предлагат на потребителите като част от абонамент, след което се връщат обратно в процеса на производство.

..........................................................................................................................................................................................

СТРАТЕГИЯ 2: УДЪЛЖАВАНЕ ЖИВОТА НА ПРОДУКТА
Проектираме продукти със съзнание за техния дълъг живот

Да удължаваме живота на продуктите, означава да се опитваме да изведем стратегии за тяхната повторна употреба, поправка и „рециклиране” на пазара. Това на първо място означава да вземем предвид правилните материали и технологии за първоначално производство на продукта, като се вземат предвид и креативни и иновативни подходи за адаптация на този продукт в бъдещето спрямо нуждите на клиента. На тази стратегия се базират всички останали стратегии на кръговата икономика. Съществуват и случаи в зависимост от бранда на продукта, понякога по-стара генерация на продукта завинаги носи своята уникална стойност, както е в автомобилния бранш.

Интересна е стратегията на платформата за преизползвани мебели AptDeco. Фокусирана на потребителския пазар, услугата се опитва да предостави по-добри логистични условия. Работейки в сферата на споделената икономика, платформата се опитва да разреши проблема с измамите и да предостави по-добри условия за преизползване на мебели в щата Ню Йорк. Всеки може да добави свой артикул в платформата, а комисионна се взима едва след завършена сделка. 

..........................................................................................................................................................................................

СТРАТЕГИЯ 3: ДЕМАТЕРИАЛИЗАЦИЯ
Ресурсен минимализъм на практика

Стратегията означава да намираме решения да създаваме наистина лесноизползваеми продукти с най-малко вложен материал и ресурс за тяхното производство или рециклиране. Този подход може да бъде радикален, като например да виртуализира продукта, създавайки дигитален вместо физически такъв. Добър пример са гигантите Spotify и Netflix. Дематериализацията означава също да създаваме продукт и услуга по начин, който изисква минимално ресурс за производство. 

Добър пример за бизнес, който драстично дематериализира материала за опаковане в системата, е MIWA, която въвежда устойчиви, преизползваеми контейнери за храна, заместващи еднократните опаковки. Продуктовият кръговрат започва с момента, в който MIWA разпространява умни преизползваеми капсули - диспенсъри - към различни брандове. Те запълват диспенсърите с техни продукти и ги доставят до търговската мрежа, където те стават част от модулна система за пазаруване насипно. Потребителите могат да използват собствени контейнери или тези на MIWA за пазаруване. Когато капсулите се изпразнят, MIWA ги връщат обратно на брандовете, за да започнат кръговрата си отново.

..........................................................................................................................................................................................

СТРАТЕГИЯ 4. МОДУЛНОСТ
Дизайн за лесна поправка

Модулният дизайн e вероятно най-разпознаваемата стратегия за поправка на индустриални продукти или за технологичен ъпргрейд на тяхната система. Проектирайки ги по начин, по който те лесно се разпадат на части, се определя и по-ниска цена и усилие да се заместват повредените или ненужни компоненти. Допълнително модулните системи са и по-лесни за персонализиране по желание и според нуждите на клиента, което е допълнителна стойност едновременно и за бизнеса, и за околната среда. По този начин продуктите могат да останат „в крачка” с технологичните тенденции и да не загубят своята пазарна стойност.

Именно това е и целта на холандската компания Fairphone. Осъзнавайки, че средната продължителност на най-високотехнологичния смартфон е около 18 месеца, компанията се опитва да разреши проблема с представяне на нова концепция за мобилно устройство. Fairphone не съдържа опасни и конфликтни материали (такива, които пораждат и допълнителни социални конфликти, за да бъдат добити) като злато, тантал и волфрам, предлага честни условия на труд за всички, заети във веригата на доставките си и мотивира клиентите си да използват един и същ смартфон дългосрочно с поправка и персонализирани модули.

..........................................................................................................................................................................................

СТРАТЕГИЯ 5: ИЗБОР НА БЕЗОПАСНИ И РЕЦИКЛИРУЕМИ МАТЕРИАЛИ/РЕСУРСИ 
Нововъведения - какви материали и ресурси да вложим в новия продукт/услуга? 

Не всички материали са подходящи за поддържане на кръговата икономика. Някои от тях са силно токсични за хората и околната среда. Много често материалите съдържат подобрители, за да могат да бъдат по-устойчиви или по-гъвкави например, но съществуват и креативни начини, по които можем да избегнем тяхната употреба. Използвайки подходящи, щадящи здравето материали за всеки индивидуален случай, ние избираме да добавим повече стойност за потребителите и, разбира се, можем да осигурим движението на процеса в кръг. 

Понякога изборът на безопасен материал може да предостави възможност за навлизане, дори създаване на собствена пазарна ниша. Такъв е случаят с успешната старътъп компания Skipping Rocks Lab, които произвеждат полимерни опаковки, заместители на традиционната пластмаса. Най-популярното им изобретение е Ooho - опакована глътка вода в ядлив филм. Този филм е с естествен произход, може да издържи между 4 и 6 седмици в зависимост от съдържанието си - вода, газирани напитки, сосове и дори алкохол. Продуктът е особено приложим за големи събития като състезания, фестивали, конференции и др., при които най-често се наблюдава масово изхвърляне на опаковки от напитки. Важно за Ooho е и локалното производство - с помощта на предоставено оборудване всеки може да опакова напитките на място. Подобна е и на българския бранд Cupfee за създаване на ядливи чашки за кафе, които предлагат продукта си вече на международния пазар.

В опитите си да помогнем на икономиката да работи в кръговрат, използвайки по-устойчиво материалите и ресурсите, с които разполагаме, ние превръщаме усилията си „да мърсим по-малко” в „създаване на нов живот”. Всеки един кръговрат в икономиката означава по-малко взети от земята суровини, ангажиране на общности и групи във взаимна стойностна мрежа и повече възможност за регенериране на природните системи. Следователно колкото повече проектираме в кръг, толкова по-добри резултати постигаме - за клиентите, за бизнеса, за обществото и за околната среда. Това означава дизайн на по-добри решения за всички нужди, посрещнати в условия на регенеративна система.

..........................................................................................................................................................................................

Дейвид Гросман, президентът на Международния съвет по дизайн, казва: „Ако не проектираме с мисъл за устойчиво развитие в кръг с принципите на кръговата икономика, то това не е професионален, отговорен дизайн - това е просто злоупотреба с ресурсите.”

Кръговият дизайн е стъпка напред. Той предлага посока на движение към по-устойчиво и регенеративно бъдеще, в което ние създаваме продукти, услуги и системи, мислейки мащабно за тяхното въздействие. В това бъдеще ще се фокусираме детайлно върху нуждите на потребителите, но ще проектираме и за тези на екосистемата, в която те живеят. Бъдеще, в което отключваме нова граница на креативност, за да адресираме глобални и локални предизвикателства в техния корен.

..........................................................................................................................................................................................

Автор: инж. Мая Иванова, докторант в ЛТУ - списание MD

Абонамент за списание DMT можете да поръчате ТУК.

..........................................................................................................................................................................................

     

ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари