НАГРАДИТЕ НА DIBLA DESIGN AWARDS 2019

  • 22.11.2019
  • Всички

Четвърта поредна година националното съревнование за интериорен дизайн Dibla Design Awards бележи безкомпромисен успех. Четвърта поредна година качеството и нивото на българските интериорни проекти, участвали в надпреварата, впечатляват не само родните авторитети от бранша, но и световно признати дизайнери и архитекти. На 21 ноември 2019 г. Sofia Event Center стана домакин на най-грандиозното и безпрецедентно по мащаб и влиятелност събитие, посветено на интериорен дизайн в България. Повече от 800 души лично се докоснаха до магията на това изкуство и първи научиха имената на най-добрите в бранша в оспорваната битка за наградите.

Тази година без колебание можем да заявим, че качеството и нивото на всички участвали проекти бележи истински скок за страната ни и ни кара да се чувстваме още по-сигурни в значението на събитие като Dibla Design Awards за развитието и мотивацията на творците в България. Искрено благодарим на всички участници, дръзнали да се изявят в съревнование от нивото и с влиянието на Dibla Design Awards, и то пред строгата и безкомпромисна независима оценка на 16-членното международно жури, специално подбрано от родни и чуждестранни специалисти в областта на дизайна. Тази година съревнованието успя да привлече вниманието не на кого да е, а на световноизвестния дизайнер Карим Рашид, който с готовност и огромно желание прие поканата да стане част от състава на журито.

На 21-и ноември в 19:30 ч. Sofia Event Center отвори вратите си за над 800 гости на събитието – представители на деловия елит у нас,  на най-влиятелните фирми, обслужващи бранша, на популярни медии, както и основните виновници за появата на Dibla Design Awards – водещи интериорни дизайнери и архитекти. Стилно аранжираното фоайе, специално подбраната фонова музика и усмихнатият приветлив обслужващ персонал загатваха за предстоящата бляскава церемония, а красивата наградна статуетка, връчвана по традиция на Дизайнера на годината, сякаш още повече усилваше вълнението от предстоящите награди. В очакване на Церемонията, гостите с лекота общуваха и създаваха полезни контакти, споделяйки за свои изпълнени и бъдещи начинания. Всеки от присъстващите на Dibla Design Awards получи специалния луксозен албум, създаден за съревнованието, поместващ всички номинирани проекти.

И ето че дългоочакваният момент настъпи, музикантите подканиха публиката да заеме своите места под звуците на стилна фънк/джаз музика, а чаровните водещи – актрисата Весела Бабинова и Костадин Крантев побързаха да представят членовете на журито, които тази година имаха наистина нелеката задача да изберат най-добрите сред добрите.

На професор Васил Живков се падна честта да сподели вижданията си за това как се учат дизайнери и колко важни са отдадеността, вниманието към детайлите, индивидуалният подход и методичност в работата на всеки проектант. Проф. Живков не пропусна да изкаже и специални благодарности за труда, който екипът на „Дибла“ влага в мисията си да създава подходящи условия за израстването и развитието на българския дизайн. Специално дошлия за Церемонията Атила Верес – младият румънски дизайнер със световни успехи, който българската публика вече добре познава от участието му в „Дибла Семинар“, постави акцент върху значението на нестихващото любопитство, стремежът към оригиналнсот, емпатията към нуждите на другите, мисълта за околната среда и устойчивостта на създаваните проекти. От сцената на Dibla Design Awards доцент-доктор архитект Орлин Давчев разказа за взаимното преливане между дизайн и архитектура, както и за възможностите, което то дава. Арх. Давчев още веднъж напомни и за важността на профилирането и тясната специализация в работата на всеки проектант и също отбеляза значението на съществуването на Платформата и огромния й принос за развитиео на бранша.

Г-н Дюри Ковач, бивш президент на FESPA, тесен специалист в областта на цифровия, широкоформатния и ситопечата, журиращ на първото издание на Dibla Design Awards, сподели възхищението и радостта си от постоянното развитие, което Церемонията бележи. По време на коктейла г-н Ковач в качеството си и на опитен организатор на мащабни събития и изложения с огромен брой участващи фирми, още веднъж подчерта, че събитие от нивото на Националното съревнование за интериорен дизайн е единственото по рода си за цяла Източна Европа, и е рядкост дори в световен мащаб.

Вълнението на публиката да разбере кои участници ще са финалисти в разделите жилищен и обществен интериор, и в чии ръце ще попаднат наградите във всяка от седемте състезателни категории, осезаемо нарастваше с всеки изминал момент. И тази година съревнованието беше наистина оспорвано, доказателство за което е оценката на самото жури. Авторитетите от световен ранг за пореден път останаха силно впечатлени и очаровани от постоянното развитие и постижения на българския дизайн и го определиха на световно ниво. От страна на журито почетни гости на Церемонията бяха и архитект Радина ГешеваИлиан Милинов, доц. Орлин Давчев, както и Дизайнер на 2017 година Меги Илиева, които обявиха наградените проекти и лично поздравиха хората, стоящи зад тях с неуморния си труд и безспорен талант. Нека още веднъж поздравим за успеха:

  • категория „Апартамент“ – dontDIY
  • категория „Фамилна къща“ – Cast Studio
  • категория „Хотел“ – Мими Фъркова, арх. Борислава Манолова, арх. Христо Тритаков
  • категория „Ресторант“ – Code Rouge
  • категория „Бар & динър“ – KUKADESIGN
  • категория „Офис/работна среда“ – ARXITEK
  • категория „Магазин/изложбена площ“ – studiopiperov/арх.Юлиян Пиперов

Скоро ще можете да се любувате на отличените с награди интериори на страниците на традиционния годишен каталог на „Дибла“ „Най-доброто от интериорния дизайн за 2019 г“.

Наградата за най-добре поддържан „професионален профил“ в платформата „Дибла“ връчи основателят и главният виновник за появата и съществуването на Платформата, Генчо Гоев. ATG DESIGN заслужено получиха признанието за професионално отношение, самодисциплина и отговорност, за постоянен труд, за оценен от публиката талант, за активното и цялостно поддържане на своя професионален облик.

Дойде моментът и за кулминацията на вечерта – връчването на най-желаното и високо отличие в областта на интериорния дизайн в страната ни, а именно званието Дизайнер на годината. Г-жа Симона Заркова, творчески директор и организатор външни прояви в „Дибла“, имаше честта да обяви името на Ина Дамянова, която със своя над 15-годишен опит, съчетаващ уменията на проектанта със страстта на твореца, заслужено стана Дизайнер на годината 2019.

Ина Дамянова завършва гимназия за приложни изкуства специалност Дизайн – и така завинаги изкуството и дизайнът остават неразделно свързани в нея. Изявява се в областта на скулптурата, керамиката и съвременните визуални изкуства. Има редица интериорни проекти както в България, така и в Европа, а нейни творчески произведения и продуктов дизайн могат да бъдат видени в много частни и обществени пространства у нас и в Европа, сред които творческият център Хуго Вутен в Белгия, в множество частни колекции в България, Франция, Австрия, Германия и Испания. Ина е носител на редица номинации и награди за интериорен дизайн у нас, в Германия, Словения,  част от които втора награда за обществен интериор за 2008 г . на списание “Идеален дом”, втора награда за обществен интериор за 2017 г. на списание “Наш дом” с проекта за Национален Център на книгата “ Перото” в НДК, първа награда за частен интериор - Dibla design awards 2017, номинация на Big see 2018 , Словения за дизайн на частен интериор – „ Bohemian space “, номинация на German design awards 2019 за обществен интериор - клуб „Хоризонт“ и ресторант „Марше“.

След грандиозния завършек на вечерта, основателят на Платформата, Генчо Гоев благодари на всички участници за труда и старанието им, подчертавайки, че всеки един от тях има причина да се гордее с постигнатото.

Успехът на Dibla Design Awards, активното участие на българските проектанти, все по-високото ниво на постъпилите проекти и оценката на международните авторитети в бранша, определящи съревнованието на световно ниво, ни мотивират да продължаваме да създаваме инициативи в полза на българския интериорен дизайн, които заслужават да излязат извън пределите на родината ни.

 .............................................................................................................................................................................................

Съорганизатори на DIbla Design Awards 2019:

                                                                                                                                                                       

 .............................................................................................................................................................................................

Партньори за церемонията 2019:

                              

 .............................................................................................................................................................................................

Медийни партньори за церемонията 2019:

                             

Добави Коментар
Няма добавени коментари