PIERRE CARDIN - ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРАВЕШЕ ВСИЧКО ПРЪВ

  • 23.04.2021
  • Световен дизайн

Името му e световен бранд, известен по цял свят като Coca-Cola, а творбите му остават част от историята на модата и колективната памет. Когато напусна този свят в края на декември 2020, Пиер Карден беше на 98 години. Най-малкото от седем деца на италиански политически имигранти във Франция, той се издига сам до върховете на световната слава и се гордее с това. Аз съм дете на предградията, казва за себе си. - Аз създадох Пиер Карден“.

Модата го влече още от дете, макар че желанието на баща му е да учи архитектура. 14-годишен започва работа в шивашко ателие в Сент Етиен, а през 1944 г. вече е в Париж, в известната модна къща „Пакен“, където проектира костюмите и маските за емблематичния филм на Жан Кокто „Красавицата и звярът“. Карден е първият служител в модната къща, която Кристиан Диор отваря през 1947 г. , а само три години по-късно – през 1950, основава и своята.

Веднага се отличава с новаторство и собствен стил, които често стъписват консервативния свят на висшата френска мода. Дрехите му са футуристични, с геометрични форми, които нямат нищо общо с женското тяло. Използва нови материали като винил, неопрен, плексиглас, въвежда в модата изкуствената кожа, с което предизвиква скандал. Изненадва и с ярките цветове и принтовете, заимствани от поп-арта. Първият му голям успех е роклята „балон“, създадена през 1954 - силует, който се появява периодично и до днес. На него дължим мъжките костюми с якички в стил „Мао“, „космонавтските“ комбинезони, стила унисекс. „Подхождам към дрехите като скулптор, казва Карден. - Първо създавам формата, после се опитвам да впиша в нея тялото.

Той организира първото дефиле на мъжка мода – нещо, смятано за немислимо в началото на 60-те години. Манекените му са 250 студенти, събрани буквално от улицата пред университетите. Ревюто се оказва успех и насърчава Карден да изследва нови територии. Той пръв се обръща към Япония като пазар за разпространение на висша мода и лансира след посещението си там първата японка – модел на парижките подиуми. Не се колебае да прави бизнес с комунистическите режими, като избира най-големите - Китай и СССР. Единствен от знаковите имена в модата организира епохални източни ревюта – на Червения площад в Москва през 1991, в пустинята Гоби през 2007, на Великата китайска стена през 2018. Дрехите му носят Жаклин Кенеди, Бийтълс, Миа Фароу, Мая Плисецкая, Жана Моро. Голямата френска актриса се влюбва първо в роклята си от Карден, а после и в самия дизайнер. Между тях се заражда силна връзка. Любовта им продължава четири години, преди да премине в доживотно приятелство.

Междувременно Карден отново шокира колегите си, като се обръща към конфекцията и организира първото си ревю в един от големите парижки универсални магазини – Le Printemps. Голям почитател на социологията, той следи промените в обществото и загубата на позиции на висшата мода.

Пиер Карден лично ръководи модната си къща до самия край, много след като всички прославени имена в бранша са станали собственост на големи корпорации. Осигурява си финансов ресурс, като продава лиценза на престижния си моден бранд Pierre Cardin. Започва през 60-те години с парфюми и козметика, които се оказват много успешни, а през 80-те години името му се появява върху какво ли не – от мебели и коли до писалки и бейзболни шапки. Продадени са близо 800 лиценза, които правят Карден милиардер, но му навличат унищожителна критика и даже подигравки.

И въпреки, че модата е основното му призвание, през годините Пиер Карден разширява кръга на своето творчество, като създава и разпространява мебели – уникални и серийно производство. Връзката му с тях и архитектурата датира от най-ранното му детство – разказва, че е проектирал първата си мебел на 8-годишна възраст. Когато човек обича да създава форми, нормално е един ден да се заинтересува от мебелите - коментира дизайнерът. През 70-те години той създава серия футуристични мебели „Conception 2000“, а в галерията си Еvolution продава уникални мебели – свои и на други дизайнери, които комбинират съвременни форми с традиционни занаятчийски техники.

..........................................................................................................................................................................................

Автор: Цветана Шипкова - списание MD

Снимки: Pierre Cardin

Абонамент за списание MD можете да поръчате ТУК.

..........................................................................................................................................................................................

     

ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА В dibla.com

Вие предлагате продукти и услуги в сферата на архитектурата, интериора и дизайна - ние можем да ги популяризираме пред специализирана аудитория. 

Добави Коментар
Няма добавени коментари