Студио Пиперов/Studio Piperov

Студио за интериорен дизайн
София
Номиниран 2023

HB Apartment

Апартаментът е дом на семейство с две малки деца и куче и се намира в една от най-чаровните части на стара София, запазила духа на миналото. Жилището е в емблематична ъглова сграда, паметник на културата, забележителна със своята елегантна кула. Пространството е с благоприятни дадености – 3, 25 м. светла височина, изложение юг и запад с много естествена светлина. Стоте квадрата побират две спални, две бани, дневна зона и кухня, която е сърцето на дома и е обособена като самостоятелно помещение, което се трансформира и отваря към дневната със стъклена пъзгаща врата. Композицията на пространството в кухнята е базирана на симетрия с център арковиден прозорец с винтидж бюфет под него закупен от парижки антикварят. Цилиндричната архитектурна форма, която се помещава в ъгловата кула е подчертана с кръгла маса в трапезарията, по индивидуален проект с полиран гранитен плот. Този кът е акцентиран с килима на Moooi – Urban Mandalas/Amsterdam със стилизирани фрагменти от сгради, повторени като мандала с елементи от градската среда. Използвани са естествени материали – термолющен гранит за настилката на входната част, мрамор за плотовете в кухнята и тониран трислоен паркет естествен дъб, който обединява отделните зони. Подредбата на шеврона е под 45 градуса като шарката му сочи към кулата. Осветлението е с важна роля за интериора и има декоративна и архитектурна функция. Във всяко помещение има по едно осветително тяло – скулптура, което е определящо за визията. The apartment is home to a family of four with two young children and a dog and is located in one of the most charming parts of old Sofia with preserved spirit of the past. The apartment is in an emblematic listed historical building, notable for its elegant corner tower. The space has favourable features – 3.25 m ceiling height, exposure south and west with a lot of natural light. The hundred square metres accommodate two bedrooms, two bathrooms, a living area and a kitchen, which is the heart of the home and is a separate room that transforms and opens to the living room with a sliding glass door. The composition of the kitchen space is based on a symmetry centred to an arched window with a vintage buffet below purchased from a Parisian antique shop. The cylindrical architectural shape that is housed in the corner tower is emphasized by a bespoke round table in the dining room with a polished granite countertop. This corner is accentuated with the carpet of Moooi – Urban Mandalas/Amsterdam with stylized fragments of buildings, repeated like a mandala with elements of the urban environment. Natural materials are used throughout the apartment – brushed granite for the flooring of the entrance, marble for the countertops in the kitchen and tinted three-layer natural oak that unites the separate rooms. The alignment of the chevron is at 45 degrees, with its pattern pointing to the tower. Lighting plays an important role in the interior and has a decorative and architectural function. In each room there is a sculptural light fixture defining its character. Снимки: Венцислава Василева / Photos: Ventsislava Vasileva

  • 23.10.2023
  • 174

Студио Пиперов/Studio Piperov

Студио за интериорен дизайн
София