DA Architects

Архитект
София
2-ро място 2023

Pharmaceutical office

Link video: https://youtu.be/Kqz22O1MCSg . Project name: Pharmaceutical Office /photographer: Minko Minev/ (description in English - above, descriptions in Bulgarian, below / описанието на български е след английския текст). ACCESS TO OPPORTUNITIES The new philosophy of the client allows the employees to choose the best working plan for themselves – working entirely from home, entirely from the office or according to a flexible hybrid model. This specific state of freedom gave us the opportunity to create a work environment which motivates you to engage, rather to force you to be there. HUMAN SCALE One of the most disturbing feelings in an office space is to feel lost in it. The signage and the communication routes are the most minor aspect related to that. Being in an oversized space, with a lot of other people with a lack of proper human scale, could make you feel somehow “small” and insignificant and to establish a certain level of isolation towards the work environment. Our analysis showed that the people in the company were able to perform better when working in smaller groups. This provoked us to define focus work areas of different size, providing at the same time a sense of a proper human scale and opportunity for more intimate and direct communication in the teams. This also stimulates the development of closer and more personal connections. The separation to a smaller closed spaces was also in favor to the confidentiality policy of the company. DIFFERENT POINTS OF VIEW While the personal space is quite important, the people share common work environment also to stimulate the collaboration and collective learning, providing different points of view, sharing knowledge, skillset and experience. Working together like a team, they are able to develop themselves faster, reaching higher goals. As a counterbalance to the smaller and more closed focus work areas, we designed two types of social spaces. The large recreation area with the kitchen spot became the “hearth” of the office and the “gathering element”, uniting all teams as a part of a common whole. Various in size and function meeting and collaboration spots and rooms are evenly dispersed throughout the floor plan, providing a diversity and fluidity for the workflow at a close proximity to the workplaces. TRANSITION AREAS The functional requirements and the search for an optimal space usage defined a tangible regularity along the façade, while the spots for collaborations and meetings pop up at different locations, giving a sense of “irregularity” and provoking the people to use them more often. The contrast between these areas requires a corresponding approach to the treatment of the transition in between, which is actually a fluid transition that allows the usage of a certain space to be expanded towards other areas, blurring the borders between them. The zig-zag line of the glass wall, surrounding the work area, creates a tangible dynamics in the transition zones and adds a character to the common areas. The different angles of the walls contribute to a better acoustic environment. COMFORT AND ERGONOMICS The people are different and this requires an individual and tailored approach in the search of the most appropriate work environment. All the work desks are selected to be height adjustable, upgraded with various areas with different type of accommodation – from low lounge seating to high bar seating, dispersed in spaces with a diverse functionality and feeling. This gives a chance to everyone to find the best place that fits her/him and to be able to be more productive and satisfied. BRIGHTNESS AND TONES The expertise and age diversity of the company’s staff is mirrored also in the design treatment of the office. White walls are combined with subtle, subdued green, blue and pink tones, contribute to the overall feeling of coziness and calmness in the different areas. The color palette and its usage is following the general concept of the space, emphasizing on the gradual change of the character in the office. Starting from a minimal use of very subtle colors in the work areas, combined with the raw materials and the clinical minimalistic outlook, part of the company’s DNA and slightly develops into more colorful and “soft” collaboration areas. The large interior glazing allows the natural light to seep through the core, creating a sense of openness and connectivity. The white ceilings mark the pathways, while in the closed spaces the ceiling is mostly exposed concrete ceiling with industrial look. Acoustic panels are useful and colorful addition to the spaces, creating a better sound environment. CONNECTION WITH NATURE Living in cities, inhabiting buildings we all need to preserve and nourish our connection with the nature. The integrity of a lush natural greenery throughout the office space is based on the principles of the biophilic design approach. In the work area the greenery is directly next to the working stations, the collaboration spots are slightly sheltered with a larger plants, while the kitchen and the social area are totally subdued in variety of greenery. As a result, the people are more productive, balanced and satisfied, due to the improved microclimate and the natural environment. Достъп до възможности Новаторският възглед на компанията позволява на служителите сами да изберат от къде да работят – изцяло от вкъщи, изцяло от новия офис или по избран от тях хибриден план. Тази свобода ни даде възможност да създадем работно пространство, което не трябва да те задължава да присъстваш, а точно обратното – да е достатъчно добро, за да те мотивира да го посещаваш и ползваш. Човешки мащаб Може би най-притеснителното в един офис е да се чувстваш изгубен в него. Ориентирите и комуникацията вътре в него са най-малкият аспект в това отношение. Да си в твърде голямо пространство, с много хора и неподходящ мащаб може да те накара да се чувстваш „маловажен“ и да създаде предпоставки да се „изолираш“ от средата. Анализирайки начина на работа на служителите в компанията, осъзнахме, че те функционират най-добре в малки групи. По този начин създадохме различни по размер работни пространства, от персонални кабинети до помещения с до 4 работни места, като това от една страна създава помещения с човешки мащаб, а от друга – създава условия за по-директна и ежедневна комуникация с колегите. Това стимулира и развитието на по-близки, лични отношения вътре в екипите. Изискванията за поверителност в отделите на компанията доведе до възможност за сепариране на работните места като кабинети. Различни гледни точки Личното пространство в работата е нещо важно, но хората се събират в офисите, за да стимулират съчетаването на различни гледни точки, различен опит и умения. Те работят заедно и като екип могат да израстват по-бързо и да постигат по-добри резултати. Осигурявайки контрапункт на работните места, в пространствата за социални контакти и колаборация ние разгърнахме два формата. Кухнята със зоната за почивка се превърна в сърцето на офиса и събирателният елемент, който да обединява всички като част от една компания. От друга страна разположихме пръснати из целия офис различни по размер пространства и зали, в които да може да се провеждат корпоративни срещи, колаборация, лични разговори или телеконферентни срещи. Те са разположени в сравнително близки зони до всяко едно работно място, за да осигурят нужния баланс в цялата структура. Преходни зони Функционалните изисквания за работните зони и стремежът за оптимално решение на площите доведе до регулярни преграждания напреки на фасадата, създавайки ред. Местата за срещи и колаборация, от друга страна, изникват на различни места, в стремежа си да са удобни, но и като провокация да бъдат ползвани по-често. Контрастът в решенията за тези две зони изисква съответно третиране на прехода от едно пространство в друго, като то се превръща в плавно преминаване и позволява ползването на едни зони да бъде удължено към други, размивайки границите между фокусирана работа и колаборация. Начупената линия създава динамика в преходните зони и добавя характер на общите пространства. Различните ъгли допринасят и за по-добрата акустична среда. Удобство и ергономия Хората са различни и имат нужда от индивидуален подход в търсенето на най-подходяща работна зона. Създадохме офис, в който всички работни места са с маси с регулируема височина, допълнени от множество зони с различен тип на сядане – от много ниско и меко с лаундж излъчване, до високо бар сядане, в комбинация с различни по форма и размер пространства. Това позволява на всеки да намери „своето“ място в офиса и да разгърне пълният си потенциал. Светлина и цветове Богатството от различни възрасти и специалисти, нужни на компанията, прелива и в третирането нa офиса. Белите стени, в комбинация с меки, пастелни тонове на зелено, синьо и розово, допринасят за спокойното и уютно усещане в различните зони. Използването на цветове следва цялостното решение на пространствата и води до плавна градация в офиса, започвайки от по-обрани тонове и по-малки площи в работните зони, като препратка към по-суровите материали и клинична чистота, която е неизменна част от ДНК на компанията и постепенно се развива в изцяло цветни и „меки“ зони за колаборация и лични разговори. Голямото остъкляване позволява на светлината да нахлуе в дълбочина и в същото време пространствата остават визуално отворени и свързани. Белите тавани очертават ходовите линии и създават насоченост в комуникационните зони, докато в помещенията преобладаващо е индустриалното излъчване с видим бетон и инсталации по таваните. Текстилните акустични пана допълват палитрата от елементи, които да осигурят висок комфорт във всяка зона. Контакт с природата Живеейки в градски условия и работейки в сгради, имаме все по-голяма нужда от връзка с природата. Интегрирането на естествена зеленина в офис пространството е добре развита линия, като всяка зона е подчинена на принципите на биофилния дизайн. В работните пространства озеленяването е в непосредствена близост до бюрата, зоните за колаборация са закътани от по-едроразмерна растителност, докато кухнята и зоните за почивка са почти „погълнати“ от зеленина. Подобрявайки микроклимата и създавайки усещането, че „сме навън“, ние сме много по-спокойни и продуктивни.

  • 21.01.2024
  • 508

DA Architects

Архитект
София