СКИЦА / студио за архитектура и дизайн

Студио за интериорен дизайн
София

PRIVATE APARTMENT OPERA

Собствениците, смесена двойка, която разделя времето си между България и Швейцария, купуват този малък апартамент в стара кооперация на бул. Дондуков, за да го превърнат в своя софийски дом. Доволни от предишната си работа със СКИЦА Студио, те се обръщат към тях и за този проект. Изискванията са да има много цветове и място за гости (колкото повече места за преспиващи, толкова по-добре за тяхната внучка), както и кабинет с електрическо пиано, шкафове за партитури и огледало, където диригентът да репетира. Още щом прекрачите прага на този апартамента ви посрещат много цвят и светлина. Кракът ви стъпва върху мека зелена настилка (мокет от Genesys) - не съвсем стандартно решение, но така никога няма да се налага да слагате изтривалка или да забърсвате мокри петна от обувки след себе си или гостите. И веднага се чувствате добре дошли и у дома, все едно по чехли, дори без да се събувате. Усещането е все едно сте в стая, на която едната стена е премахната и през нея обилно прониква дневна светлина. Щом прекрачите тази своеобразна граница, очертана от нивото на тавана, разликата в настилките и двете стени с вградени мебели, вече официално сте в трапезарията. В антрето нивото на тавана до гредата е понижено. Така не само конструкцията, но и климатикът остават скрити, а усещането за входно пространство и уют е подсилено. В това антре има всичко – вляво са рафтовете за ключове и чанти, както и всякакви дреболии, които оставяте като влизате или грабвате на излизане; вдясно е шкафът за обувки, както и 'скрита' врата към банята и кабинета. Кухненският бокс има вместимостта на просторна кухня, като шкафовете изпълват пространството до тавана. Най-горните шкафове, предвидени за по-рядко ползване, са дълбоки и заедно с долните и ветрикалната мебелна колона, в която е скрит хладилникът, оформят цветна ниша. В нея са разположени по-плитките шкафове за чаши, чинии, отцедник, подправки и други за ежедневна употреба; тук е скрит и абсорбаторът. Следва дълъг плот, максимално освободен от ненужни елементи. В разгънато положение, масата за хранене става квадратна и заема изцяло пространството на трапезарията, като около нея могат едновременно да седнат осем души. Акцентът обаче са столовете (Design Group), които по изискване на собствениците са максимално удобни и са акцентите, които обединяват цветовете на антрето и кухнята с тези на дневната. При предишна реконструкция на апартамента са премахнати фоайето и коридорът, разместени са част от преградните стени, като елементи от конструкцията (греди и колони) остават на нелогични места. Новият проект осмисля функционално пространствата без да променя разпределението – чрез обзавеждане, мебелни стени, цветове и материали. Пространството на дневната има две зони – едната е ориентирана около телевизора, сивият кожен диван (Futura, модел Soft, от Склада) се превръща в легло, като ниската масичка (от Склада) може да се ползва и за нощна; другата е по-уединена – за четене, слушане на музика или съзерцание на гледката през прозореца. Лампата (Wolfram) позволява да бъде преместена и насочена към различните групи в зависимост, къде предпочитате да седнете и може да бъде ползвана за четене или за общо, макар по-приглушено осветление на цялото пространство. Килим (Домко), мебели – проект на СКИЦА, изпълнение на „Мура-Стефанова“ ЕООД . Спалня. Гардеробът, проектиран от СКИЦА и изпълнен от „Мура-Стефанова“ ЕООД, обрамчва прозореца и обединява в едно ракла, бюро с работен изтеглящ се плот, ниша за цветя/ изкуство/ телевизор, място за вграден климатик, вградена щора и идеален миндер за четене до прозореца. На отсрещната страна е долепено леглото. Пространството на кабинета е разделено на две зони – работна, където е плотът с пианото и шкафът за партитури с огледална врата (по проект на СКИЦА изпълнение на „Мура-Стефанова“ ЕООД), която стига до малкия прозорец-картина и отразява светлината и цветовете отвън; таванът тук е понижен, за да скрие дълбока греда и климатик. В зоната за почивка отново имаме задължителния разтегателен диван (Artifort, от Склада), като тук и таванът е в цвят, за да може оптично да намали височината и да направи по-уютно пространството. Килим (Домко).

  • 05.02.2021
  • 443

СКИЦА / студио за архитектура и дизайн

Студио за интериорен дизайн
София